Юридична консультація

Howl

Да трам же тарарам!
Команда форуму
Місто
Краматорський р-н
Телефон
POCO F8 Pro, POCO F5
Дізнався, що ВЛК при ТЦК зробило мені липову ВЛК і внесло її у реєстр.
На підставі цього я б звернувся до підтримки Резерв+ у facebook і Міноборони, щоб вони реалізувавли якесь сповіщення, коли по тобі вносяться зміни в реєстрі "Оберіг" (і військозобов'язаний погодився отримувати такі сповіщення): у кого інстальований застосунок, то PUSH'ем у застосунок, у противному випадку -- листом на електронну пошту.

Також перевір чи попадаєш ти під цю категорію осіб, для яких доступне дистанційне проходження медогляду.

Тобто, перший блок питань - хто в мене у відповідачах.
Скоріше за все, обласний ТЦК та СП. МОЗ рекомендує звертатися на "гарячу" лінію Міноборони, там тобі повинні підказати точно.
У травні 2023 року на цій довідці була печатка мого РТЦК та СП. Навряд чи, що щось кардинально змінилося.

В кого є реальний досвід і хто може допомогти з підготовкою чергового позову на цих ухилянтів.
Якось складно в тебе виходить. Сам проходити ВЛК ти не хотів, тільки за повісткою від ТЦК, але й при цьому ти не зміг пройти ВЛК... Уже б пройшов типовим шляхом, інсталював Р+, записався самостійно на ВЛК.
Під час війни пройти нормально ВЛК (якщо до цього не відвідував лікарів) нереально, окрім того, якщо хочеш на контракт.

goga

Звичайний свинорил
Місто
Одеса
Якось складно в тебе виходить. Сам проходити ВЛК ти не хотів, тільки за повісткою від ТЦК
Що значить - сам не хотів? Я не міг пройти ВЛК, поки мені не видали НАПРАВЛЕННЯ на ВЛК. А от це направлення прийшлося вигризати.

На підставі цього я б звернувся до підтримки Резерв+ у facebook і Міноборони
Я не користуюся цим резерв+, тому і робив запити в Дії.
Так от - це одне з головного, що запитую і такий варіант ну не дуже мене влаштовує. Мені треба знати точніше. Бо коли дивишся рішення судів, то видно, що там декілька відповідачів.

Howl

Да трам же тарарам!
Команда форуму
Місто
Краматорський р-н
Телефон
POCO F8 Pro, POCO F5
Так от - це одне з головного, що запитую і такий варіант ну не дуже мене влаштовує. Мені треба знати точніше.
Я надав тобі посилання на сторінку МОЗ, де чітко вказано:
https://moz.gov.ua/uk/vlk сказав(ла):

Куди звертатись у разі виникнення питань під час проходження ВЛК

Щоб отримати допомогу від фахівців у сфері охорони здоровʼя, потрібно звернутися за номером 0800 505 201.

Якщо вам потрібна підтримка у питаннях отримання направлення на лікування, проходження ВЛК у військових закладах охорони здоров’я, отримання соціальних гарантій, процедури оскарження рішень ВЛК та з інших питань – звертайтеся на «гарячу лінію» Міністерства оборони України 0-800-50-04-42.
Тому в Міноборони й питаєш.

Я не користуюся цим резерв+
Користуєшся чи ні, але підтримка в Резерв+ може допоможе з питаннями щодо Оберігу. Вони можуть мати доступ до нього. Фактично без застосунку мало чого зараз можливо зробити :(

goga

Звичайний свинорил
Місто
Одеса
але підтримка в Резерв+ може допоможе з питаннями щодо Оберігу.
Я ж писав
Отримав від командування сухопутних військ відповідь, датовану квітнем 2026 року, що в мене зазначено у довідці ВЛК.
От вони і надали мені інформацію (правда, не всю, яку запитував), що в тому Оберігу по моїй ВЛК знаходиться.

Howl

Да трам же тарарам!
Команда форуму
Місто
Краматорський р-н
Телефон
POCO F8 Pro, POCO F5
goga, звертатися до підтримки Р+ та Міноборони я пропонував, щоб зафіксувати те, що по тобі внесли липову ВЛК. Й описав побажання щодо реалізації сповіщення, в якому буде інформація про внесення інформації по тобі в Оберіг. Щоб у подальшому унеможливити такі випадки.

Можливо, у реєстр не вся інформація переноситься з довідки.

goga

Звичайний свинорил
Місто
Одеса
я пропонував, щоб зафіксувати те, що по тобі внесли липову ВЛК
Скажу більше - був у військовій прокуратурі, поспілкувався з черговим прокурором, це саме вона порадила мені надати запит до Генштабу, який потім переслав його до КСВ. Бо треба буде писати ще заяву про злочин у ДБР.
Але ж я запитував інше - як правильно оформити позов про скасування цієї довідки ВЛК.

Місто
Ружин, Житомирська обл.
goga, я допоможу в частині юридичного статусу суб'єктів ТЦК та СП.
РТЦК та СП є відокремленими підрозділами відповідних облТЦК та СП, а відтак РТЦК та СП не мають статусу юридичних осіб; філії та представництва, які не є юридичними особами, не наділені процесуальною дієздатністю та не можуть виступати стороною у процесі. Тобто, можливість подання позову до відокремленого підрозділу чинним процесуальним законом не передбачена. Отже, відповідачем має бути юридична особа, у твоєму випадку облТЦК та СП, в особі відокремленого підрозділу - РТЦК та СП.

Howl

Да трам же тарарам!
Команда форуму
Місто
Краматорський р-н
Телефон
POCO F8 Pro, POCO F5
як правильно оформити позов про скасування цієї довідки ВЛК.
На мою думку, пробуй оскаржити рішення ВЛК до звернення в суд. Згідно цій статті порядок наступний: районне (міське) ВЛК -> обласне ВЛК -> центральне ВЛК. Тут є їх контакти й адреси. А потім уже звертайся до суду.

Ось є судові рішення до регіонального ВЛК твоєї області:
Для проведення військово-лікарської експертизи створюються військово-лікарські комісії, штатні та позаштатні (постійно і тимчасово діючі). Штатні та позаштатні (постійно і тимчасово діючі) приймають постанови. Постанови ВЛК оформлюються свідоцтвом про хворобу, довідкою військово-лікарської комісії, протоколом засідання штатної військово-лікарської комісії. Постанови ВЛК можуть бути відмінені або скасовані штатними ВЛК.​

Члени ВЛК діють на принципах верховенства права, законності, поваги та дотримання прав людини і громадянина, доброчесності, колегіальності, рівноправності членів комісії, вільного обговорення і вирішення питань, об`єктивності, неупередженості та обґрунтованості прийнятих рішень, висновків і пропозицій.

До штатних ВЛК належать: Центральна військово-лікарська комісія та ВЛК регіону.​

На ЦВЛК покладається організація військово-лікарської експертизи, зокрема, у Збройних Силах України, а також: розгляд заяв, пропозицій, скарг та прийом відвідувачів з питань військово-лікарської експертизи; прийняття та перегляд постанов ВЛК про ступінь придатності осіб, звільнених з військової служби, на період їх фактичного звільнення із Збройних Сил України, тощо.​

ЦВЛК має право, в тому числі, розглядати, переглядати, скасовувати, відміняти, затверджувати, не затверджувати, контролювати згідно з цим Положенням постанови будь-якої ВЛК Збройних Сил України.​

Рішення, постанови ЦВЛК можуть бути оскаржені в судовому порядку.​

За рішенням ЦВЛК на ВЛК регіону, незалежно від адміністративно-територіальної зони відповідальності ВЛК за проведення військово-лікарської експертизи, покладається розгляд, контроль, затвердження постанов позаштатних постійно діючих ВЛК та прийняття, скасування, перегляд постанов про причинний зв`язок захворювань, травм (поранень, контузій, каліцтв), у тому числі які призвели до загибелі (смерті) військовослужбовців, осіб звільнених з військової служби.​

ВЛК регіону має право, зокрема, приймати постанови згідно з Положенням, контролювати, розглядати, затверджувати, за наявності підстав не затверджувати, переглядати, відміняти або скасовувати постанови підпорядкованих ВЛК; приймати постанови, а за необхідності переглядати свої постанови про причинний зв`язок захворювань, травм (поранень, контузій, каліцтв) та смерті у осіб, звільнених з військової служби, з військовою службою (крім постанов ЦВЛК).

reyestr.court.gov.ua/Review/136118027

Останнє редагування:
  • Like
Реакції: goga

goga

Звичайний свинорил
Місто
Одеса
Отже, відповідачем має бути юридична особа, у твоєму випадку облТЦК та СП, в особі відокремленого підрозділу - РТЦК та СП.
В цьому рішенні - людина позивалася саме до ВЛК при, наскільки я розумію, РТЦК.
А повернення судового збору - наскільки я розумію - з облВЛК.
Тому в мене питання - хто в мене буде відповідачами у позові і як це все вірно оформити.
Особливо з урахуванням того, що і РТЦК і облВЛК не надали запрошену мною у квітні 2026 інформацію і в мене на руках відсутня як довідка ВЛК (видається РТЦК) і відповідь облВЛК на мою скаргу ще червня 2025 року - то мені прийдеться писати клопотання щодо витребування доказів (ст 80 КАСУ.

Howl

Да трам же тарарам!
Команда форуму
Місто
Краматорський р-н
Телефон
POCO F8 Pro, POCO F5
хто в мене буде відповідачами у позові і як це все вірно оформити.
Повинна бути остання ВЛК, куди ти звертався. Тобто до регіональної ВЛК (якщо під облВЛК вона мається на увазі).

Особливо з урахуванням того, що і РТЦК і облВЛК не надали запрошену мною у квітні 2026 інформацію
А чому в регіональній ВЛК ти не захотів скасувати рішення ВЛК при РТЦК? Якщо відмовили, то звернувся до центральної ВЛК (ЦВЛК). Ті відповили, то до суду на ЦВЛК.

goga

Звичайний свинорил
Місто
Одеса
Повинна бути остання ВЛК, куди ти звертався. Тобто до регіональної ВЛК (якщо під облВЛК вона мається на увазі).
В нас є окремо обласна ВЛК, яка має статус позаштатної, а є окремо Регіональна ВЛК, яка має статус штатної.

А чому в регіональній ВЛК ти не захотів скасувати рішення ВЛК при РТЦК?
А тому, що його не було, коли я звертався до Регіональної ВЛК. А от вже коли подав позов про затягування ВЛК, ось тоді і з'явилася ця довідка ВЛК. Тобто, заднім числом.
А зараз я не можу скасувати цю довідку у Регіональній ВЛК, тому що ТЦК мені цю довідку не хоче видавати.
Тому лише суд і клопотання про забезпечення доказів і прикладанням до ТЦК з відміткою про прийняття цієї заяви.

Howl

Да трам же тарарам!
Команда форуму
Місто
Краматорський р-н
Телефон
POCO F8 Pro, POCO F5
А тому, що його не було, коли я звертався до Регіональної ВЛК. А от вже коли подав позов про затягування ВЛК, ось тоді і з'явилася ця довідка ВЛК. Тобто, заднім числом.
Ну не знаю. Якщо ти звертався до регіональної ВЛК і є докази, тоді по тобі не було ВЛК, то знову звернися до них (до регіональної ВЛК).

А повернення судового збору - наскільки я розумію - з облВЛК.
Скоріше за все, що так.
Ось тут у статті є згадування, що на обласну ВЛК можна подати в суд.

Зверху