Linux/Unix

• Автор теми Maly
  • Дата створення
Місто
Ружин, Житомирська обл.
Я ставив віртуальну машину з Ubuntu, у техновишах вчать працювати з цим дистрибутивом.
Здається, лінукс у кілька разів менше оперативки жере, ніж вінда. На 10-річний ноут з віндою-7 поставиться? :unsure:

Maxxx

420244
Місто
Київ
Телефон
iPhone 15 Pro Max
лінукс у кілька разів менше оперативки жере, ніж вінда.
Це міф. Хто думає, що на гівні завдяки Лінуксу зможе повноцінно працювати, то це не так. Йому теж треба гіги памʼяті і терафлопси проца для повноцінної роботи) Хіба що для специфічних задач, і CLI only. Ubuntu Server, наприклад)

Місто
Львів
На 10-річний ноут з віндою-7 поставиться?
А з якого лиха на 10-літньому ноуті (2016-го року), тобто з USB 3.0 та до 16GB RAM сьома вінда? :oops:
На такому з SSD і одинадцята буде цілком жваво крутитися, для веб-серфінгу з ютубом навіть на око не гальмівніше, ніж на зовсім сучасному.

У мене другою системою на ноуті 2004-го року з Celeron M і 512МБ ОЗП ще донедавна стояла якась максимально кастрована убунта.
Але зніс, бо він сам з ікспішкою на борту потрібен лише кілька разів на рік крякнутим софтом яку флешку батареї ноута обнулити.

Місто
Васильків
Телефон
Xiaomi 15T
Це зовсім інший дистр з іншим синтаксисом команд терміналу. Пам'ятайте це.
Я це знаю. Пробував встановлювати потрібні програми. Вони там є. Терміналом ще не користувався, але скоро буду.
Такої швидкої та красивої ОС я ще не бачив. Сподобалася. Кольори зовнішнього вигляду шикарні.

omni

необмежено придатний
Місто
Запоріжжя
Телефон
moto g84 5g
Для мене вже більше 10 років існують тільки арч подібні ролінги. Саме завдяки тому що вони швидше бубунт
але в бубунті простіше з підтримкою заліза (наприклад колись дуже популярні принтери Canon lbp 810 в бубунті працювали, а з арч подібними ні) та і взагалі з підтримкою простіше.
Post automatically merged:

І що заважає проапгрейдити його принаймні до 16GB?
бывает память распаянная и невозможно увеличить объем

Останнє редагування:

Roman_UA

linux user
Місто
ČR
Телефон
S25U | OP6T
Здається, лінукс у кілька разів менше оперативки жере, ніж вінда.
:cool:
За попередніми даними, мінімальний обсяг оперативної пам’яті для комфортної роботи Ubuntu 26.04 складе 8 ГБ, тоді як Windows 11 формально все ще підтримує системи з 4 ГБ. Такий стрибок зумовлений переходом на нове оточення GNOME, яке використовує просунуті ефекти розмиття та анімації, а також активним впровадженням Snap-пакетів, що споживають більше ресурсів.

Місто
Житомир

Kladoff

Характер Скверный
Місто
Днепр
Телефон
Redmi note 11
Saunk, убунту це аж ніяк не дебіан чистий, там дуже багато ,снапів. Не треба таке порівняння

Місто
Житомир
А це не порівняння. Ubuntu похідний від Debian дистрибутив, в який напхали якесь bloatware і його роздуло. Ubuntu на мою думку не є якимось середнім лінуксом на даний момент.

Місто
Васильків
Телефон
Xiaomi 15T
я користуюся манжарою. Швидка установка за потребы 10 хвилин.
Ще жодна ОС у мене так швидко не встановлювалася на комп'ютер як Manjaro Linux. Встановив поруч із Windows та користуюся. Дякую величезне! І яка ж вона гарна! І пишу вже із неї. Так ось. :)

Roman_UA

linux user
Місто
ČR
Телефон
S25U | OP6T
SvPet, якщо це відносно перший лінукс, то може й звикнеться. Але мені чомусь манжаро не зайшла після мінта. Чи щось не запрацювало чи якось було не зручно користуватись, вже точно не згадаю. Бо мінт я під себе "пиляв" декілька років і наче "порішав" всі проблеми, які виникали :) Зараз вже знову буде незвично повертатись, мабуть. Але якось треба "зважитись"
Ось сьогодні спробував PopOS (на віртуалці). Не зміг встановити перемикання мов на шифт+альт, спочатку ледь знайшов де це зробити, а потім воно не захотіло замінити поточне налаштування. На цьому експерименти закінчились :LOL: (можливо, поки)

Maxxx

420244
Місто
Київ
Телефон
iPhone 15 Pro Max
Не зміг встановити перемикання мов на шифт+альт
Який альт-шифт, ісконно-православно - це ctrl-shift! Вже сотню років виправляю це налаштування всюди (крім Макосі)) в першу чергу)

Kladoff

Характер Скверный
Місто
Днепр
Телефон
Redmi note 11
SvPet, ролінг дистрибутиви потребують постійного оновлення, завжди як це оновлення з'являється. Оновлювати раджу окремо саму систему, а потім вже пакети з AUR. якщо такі будуть. З AUR раджу встановлювати тільки те, що дійсно потрібно й якщо цього немає в основних репозиторіях.

Місто
Васильків
Телефон
Xiaomi 15T
Я легко встановив перемикання розкладок клавіатури клавішами Ctrl+Shift. І потрібні розкладки додав.
Користувався колись Linux Mint та Ubuntu (Canonical). Досвід є.
Бо мінт я під себе "пиляв" декілька років
Я настрою під себе Manjaro Linux за кілька хвилин. З усіма необхідними додатками.
ролінг дистрибутиви потребують постійного оновлення, завжди як це оновлення з'являється. Оновлювати раджу окремо саму систему, а потім вже пакети з AUR. якщо такі будуть. З AUR раджу встановлювати тільки те, що дійсно потрібно й якщо цього немає в основних репозиторіях.
Ну, звичайно ж, я оновлюватиму систему та програми. Дякую Вам особливо – за Manjaro!

Kladoff

Характер Скверный
Місто
Днепр
Телефон
Redmi note 11
PopOS (на віртуалці). Не зміг встановити перемикання мов на шифт+альт
Очень странно слышать это от того , кто гордо именует себя Линукс юзер. При чем здесь дистр к переключенню раскладки. Это же вопрос к окружению.....

Місто
🟦🟨
Телефон
Піксель
Який альт-шифт, ісконно-православно - це ctrl-shift! Вже сотню років виправляю це налаштування всюди (крім Макосі)) в першу чергу)
Я теж раніше виправляв налаштування на Ctrl-Shift, але є одна незручність, яка мене повернула до Lin-Space: копіювання тексту з/в термінал здійснюється через Ctrl-Shift-C/Ctrl-Shift-V замість Ctrl-V, отже перемикалка ламала цю функцію повністю. Alt-Shift не зайшло. Врешті звик.
Post automatically merged:

pop_os, debian-based дистрибутив, ціную за поєднання мінімалізму та естетики
wtf?
Переглянути вкладення 73916

наче розібрався - українську треба додатково встановлювати...
Мене це теж бісить. Навіть писав свого часу запит - треба буде повторити.

Останнє редагування:
Місто
Кривий Рiг
Телефон
Moto Edge 50 Fusion
Такий стрибок зумовлений переходом на нове оточення GNOME
такий стрибок зумовлений руками з сраки, в них і серверна убунта без gui з v24 якшо бачить меньше гіга оперативи - падає в кернел панік.

Зверху