Місто
Днепр
Телефон
iPhone SE 2022
kyivstar.ua/volte
kyivstar.ua/vowifi
— — —
Прес-реліз про запуск:
☝️ Робота послуги забезпечується з обмеженого переліку пристроїв абонентського обладнання (смартфони), які мають відповідне програмне забезпечення від виробника обладнання. На інших пристроях коректна робота послуги не гарантується.

✋ Обмеження в роботі VoWiFi
Технологія VoWiFi буде працювати за умови, що ви зареєструвалися в "рідній" мережі не більше, ніж 10 хвилин тому. У роумінгу не надається.

💡 У разі заміни USIM/eSIM необхідно через підтримку перепідключити послугу VoLTE та VoWiFi.

Причина: обмеження в роботі VoWiFi
Останнє редагування модератором:
Місто
Львів
Додали підтримку смарфонів Realme. Тепер їх власники можуть відчути якісне звучання HD Voice

Вкладення

• IMG_4065.jpeg
    IMG_4065.jpeg
    109.7 КБ · Перегляди: 79

smk

Місто
Київська область
Телефон
realme P3 Ultra
Місто
Луцьк
Телефон
Samsung Galaxy A55
Щось відучора VoWiFi не стало, Тернопіль, Poco X3 NFC
У мене на Samsung A55 останнім часом іноді не хоче київстарівський VoWiFi вмикатися (не часто). Але смикання "літачка" допомагає. Ви пробували так?

Місто
Харьков
останнім часом іноді не хоче київстарівський VoWiFi вмикатися (не часто). Але смикання "літачка" допомагає.
Помітив, якщо інтернет смикається воно взагалі вимикається. Чи захист якийсь у оператора. Чи може з останнім оновленям на телефоні щось в ims стеку змінили.

Місто
Луцьк
Телефон
Samsung Galaxy A55
Помітив, якщо інтернет смикається воно взагалі вимикається.
Маєте на увазі - коли нестабільний Wi-Fi, то вимикається? Яка у вас модель телефона?
У мене на Samsung буває останнім часом, що навіть значок не хоче з'являтись поки не пограюся з режимом літака. А так щоб посеред сесії VoWiFi вимикався - поки не помічав. Але працює послуга і далі паршиво, часто опиняюся "не зареєстрованим в мережі моб. оператора".

На днях спробував встановити на роутері beacon interval 75 ms (замість стандартних 100), і навіть здалося, що це вирішує проблему. Але таки почав ловити недодзвони, хоч і рідше. То повернув усе назад.

Думаю, там різні фактори одночасно зійшлись. По-перше, слабкий LTE, через що модем телефона переходить у режим економії, щоб не витрачати забагато енергії на "ловіння" сигналу. А коли модем спить, то може провтикати якийсь keep-alive пакет через Wi-Fi від IMS-ядра, через що при дзвінку київстарівські системи просять додаткову верифікацію по Cell ID базової саме в момент дзвінка - і ця верифікація затягується за межі допустимого тайм-аута умовних 10 секунд "тут і зараз" (знову ж таки, напевно, через млявий LTE).

Тому ядро і блокує дзвінок, хоча тунель живий. Все-таки той автовідповідач, думаю, йде всередині VoWiFi, просто не виконались вимоги перевірки по Cell ID і пішов блок. А наступний дзвінок одразу після цього - вже вдалий, бо верифікація таки пройшла, але з запізненням.

Коротший beacon interval на роутері тримає модем телефона трохи в тонусі і не дає йому так глибоко заснути, тому VoWiFi працює трохи краще. Але все одно нестабільно.

До речі, коли дзвінок в режимі VoWiFi після паузи більше 10 хвилин, то телефон точно пробує з'єднатися з мобільною вежею, бо за моїми спостереженнями статус RRC переходить з Idle в Connected (це видно в меню *#0011#). Це ж саме відбувається, коли увімкнути мобільний інтернет замість Wi-Fi. Якщо проміжок між дзвінками короткий, то лишається Idle і мобільна мережа на задіюється, все йде через Wi-Fi.

У нас VoWiFi надто залежний від мобільної мережі, і в Київстара схоже більш строгі вимоги, жорсткіші тайм-аути і т.д., ніж у конкурентів. Можу, звісно, помилятися.

Останнє редагування:
Місто
Харьков
Маєте на увазі - коли нестабільний Wi-Fi, то вимикається? Яка у вас модель телефона?
Маю на увазі інтернет нестабільний цілком, від телефона до обладнення провайдера. Граючись з своїм роутером (перезавантажував, блимало світло і тд) помітив що на одному телефоні у КС перестав працювати VoWiFi, телефон у VoLTE. Подивився таблицю зєднань роутера, а від телефона нема спроб встановити ipsec. Допоміг режим air mod (літачок) on/off. Інді допомогає on/off Wifi calling в головному меню, або в загалі restart телефона. Телефони різні, A34, A25, A36. В телефоні дві картки КС, буває що на одній є VoWiFi значок, на іншій чосмусь зникає.
beacon interval 75 ms (замість стандартних 100),
Не раджу ставити короткий цей інтервал. Це VoWiFi ніяк не стосюється і не впливає на нього. Це впливає на швидкість WiFi в цілому. Цей beacon передається на самій нижчий свидкості і при цьому довго, щоб усім пристроям будо зрозуміло. Якщо воно досить часто передається, декілька сот разів на секунду, то мережа тільки тім і зайнята, що передає свій beacon замість корисного навантаження. Для VoWiFi в режимі розмови не бачів швидкості більше як 80кбит/сек, і тільки в одному напрямку (один балакає інший мовчить), тому обо к телефону 40-60кбит а від телефона в цей час 5-10кбит, або навпаки.
По-перше, слабкий LTE, через що модем телефона переходить у режим економії, щоб не витрачати забагато енергії на "ловіння" сигналу. А коли модем спить, то може провтикати якийсь keep-alive пакет через Wi-Fi від IMS-ядра, через що при дзвінку київстарівські системи просять додаткову верифікацію по Cell ID базової саме в момент дзвінка - і ця верифікація затягується за межі допустимого тайм-аута умовних 10 секунд "тут і зараз" (знову ж таки, напевно, через млявий LTE).
не переходить модем в таку економію, що пропускає paging (виклик). Тому що це робиться в модемі, в радіомодулі. Андроід не має туди доступу і не впливає на работу модему. Це захищене місце зі своєю захищеною прошивкою і зі своїми сертификованими алгоритмами роботи.
В мене LTE погано ловить, більше з усього телефони в gsm900 висять. А якщо телефон почує LTE b8 десь, то чипляється за нього і висить з рівнем сигналу, коли жодної палочки на "палкометрі" нема, напевне десь -125дбм. Не будо жодного разу поки що голосового автовідповідача про "не зареєстрованим в мережі моб. оператора".
Тому ядро і блокує дзвінок, хоча тунель живий. Все-таки той автовідповідач, думаю, йде всередині VoWiFi,

не факт що тонель живий. Треба дивитись в кожному окремому випадку, що телефон відправляє в такому випадку в сторону оператора, і що зі сторони оператора йде на телефон, яка відповідь. Скорійш за все наступний дзвінок створює новий тонель. У кожного телефона виробника свої алгоритми і тригери якими вони слидкуют за станом ipsec тонелю. Просто дзвінком телефон оговтується і розуміє що тенелю нема.
RRC переходить з Idle в Connected
десь читав таку про таку штуку, що після одного дзвінка статус тонеля не зразу змінюється на Idle на той випадок що буде ще один дзвінок, статистично це відбувається у абонентів. Треба дивитись, що при цьому змінюється в тонелі, то залежить від налаштувань оператора. Це економить ресурси обладнання оператора на перевстановлення тонелю.
У нас VoWiFi надто залежний
звичайно залежний від моб мережі. Повинен відбуватися handover між усьома стандартами з/на VoWiFi. Без мобільної мережі це не має працювати. Сама концепція дзінків через інтрнет по wifi на останьому відрізку до телефона абонента - де WiFi це не гарантована мережа, та й ще небезпечна для оператора. В одному випадку більше залежне в іншому меньше, залежіть від налаштувань оператора.

Місто
Луцьк
Телефон
Samsung Galaxy A55
А якщо телефон почує LTE b8 десь, то чипляється за нього і висить з рівнем сигналу, коли жодної палочки на "палкометрі" нема, напевне десь -125дбм. Не будо жодного разу поки що голосового автовідповідача про "не зареєстрованим в мережі моб. оператора".
Враховуючи, що я вже перепробував цілу купу всякої всячини, щоб це виправити (включно з factory reset телефона, заміною SIM і іншою Wi-Fi мережею/роутером в тому ж місці) - як думаєте, через що ця хрінь відбувається?

Очевидно, що ядро Київстар в якийсь момент починає думати, що мій пристрій не зареєстрований в мобільній мережі і відмовляє мені у дзвінках. Але при цьому я бачу KYIVSTAR у строці статусу, є 1-2 поділки LTE Band 8, інженерне меню *#0011# завжди показує якийсь cell ID, значок VoWiFi світиться, розділ "Стан SIM-карти" в налаштуваннях показує IMS зареєстровано і все ці IWLAN-и підключено.

От де тут може бути вузьке місце, яке викликає цю нестиковку між тим що мені показує телефон, і тим що думає київстарівське IMS-ядро про статус реєстрації? Підтримка сказала після розгляду, що це через низький рівень мобільної мережі (що б це не означало ...). Але от ви кажете, що у вас b8 з нулем паличок - і послуга працює. У мене b8 переважно -105 dBm, іноді трохи краще, але ніколи не гірше -110 dBm. У режимі VoLTE при цьому сигналі навіть буває, що кількахвилинний дзвінок іде повністю через VoLTE. Тобто виходить, що не такий вже і поганий той сигнал. Тоді чому VoWiFi так погано працює?

Останнє редагування:
Місто
Львів
SmartS, попробуйте перевести телефон в режим 2G і поспостерігати чи будуть продовжуватися недодзвони. Якщо так проблема із слабким сигналом LTE якого недостатньо щоб продовжувати таймер +10хв.

Місто
Харьков
Очевидно, що ядро Київстар в якийсь момент починає думати, що мій пристрій не зареєстрований в мобільній мережі і відмовляє мені у дзвінках.
Щось на це схоже. Спробуйте вимкнути 4ж, поставте пріорітет 2/3ж в налажтуваннях мобільних мереж. Може саме мережа LTE цьому місці криво налаштована. Тому якщо телефон буде перебувати в 2ж, верогідно він буде зарєєстрований на іншій вежі, іншому обладненні, в іншй локації. Подвіться який cell ID на телефоні коли "не зареєстрований в мережі моб. оператора", може один і той самий.
Для VoWiFi не важливо в який мережі телефон зареєстрованний 2/3/4ж. У базі данних HLR телефон має знаходитись в незалежності в який він мережі зареєєстрований. Саме по ньому має обладнення орієнтуватись про реєстрацію. В мене VoWiFi працює коли телефон в нац. роумінгу (правда це на ВФ). Тобто оператор довіряє реєстрації в базі HLR іншого оператора.

Останнє редагування:
Місто
Луцьк
Телефон
Samsung Galaxy A55
Це я пробував. Недозвони
попробуйте перевести телефон в режим 2G і поспостерігати чи будуть продовжуватися недодзвони.
Це я пробував. Недодзвони так трапляються помітно рідше, але трапляються. Крім того, в режимі 2G після більш-менш тривалої паузи між дзвінками чомусь дуже довго доводиться чекати гудків (значно довше, ніж у режимі LTE).

Місто
Харьков
От де тут може бути вузьке місце, яке викликає цю нестиковку між тим що мені показує телефон, і тим що думаю київстарівське IMS-ядро про статус реєстрації? Підтримка сказала після розгляду, що це через низький рівень мобільної мережі (що б це не означало ...). Але от ви кажете, що у вас b8 з нулем паличок - і послуга працює. У мене b8 переважно -105 dBm, іноді трохи краще, але ніколи не гірше -110 dBm. У режимі VoLTE при цьому сигналі навіть буває, що кількахвилинний дзвінок іде повністю через VoLTE. Тобто виходить, що не такий вже і поганий той сигнал. Тоді чому VoWiFi так погано працює?
ядро звертається в базу Home Location Register (HLR). Якщо абона там нема, то його нема. Про "Слабий рівень" то якась несенітниця.
Для дзвінка в VoLTE достатьно "одної палочки", там є механізми які дозволяют працювати при геть поганому рівні сигналу.
в режимі 2G після більш-менш тривалої паузи між дзвінками чомусь дуже довго доводиться чекати гудків
звичайно якщо дзвінок іде по мережі 2ж то там довго йде "набір номера", (встановлюється зєднання). Но 2ж треба аби щоб працювало VoWiFi.

Місто
Луцьк
Телефон
Samsung Galaxy A55
Спробуйте вимкнути 4ж, поставте пріорітет 2/3ж в налажтуваннях мобільних мереж.
Так дійсно надійніше, але за день тестування зловив один такий самий недодзвон. До речі, цікаво чому в режимі VoWiFi+2G через більш як 10-15 хвилин спокою при спробі дзвінка довго немає гудків? Набагато довше, ніж при VoWiFi+4G в такій же ситуації.
В мене VoWiFi працює коли телефон в нац. роумінгу (правда це на ВФ).
Так, віднедавна став працювати в роумінгу, причому і на Vodafone і на Lifecell.
Подвіться який cell ID на телефоні коли "не зареєстрований в мережі моб. оператора", може один і той самий.
Так, зазвичай той самий, хоча в тій самій кімнаті буває що LTE b8 перемикається між кількома різними cell ID. Але коли глюк, то одна і та сама, здається. От і думав - а може це все через обладнання, до якого телефон найчастіше підключений. Чи застаріле, чи глючне якесь.

Місто
Харьков
Так дійсно надійніше, але за день тестування зловив один такий самий недодзвон.
Так розумію недозвон був з програванням автовідповідача "не зареєстрований в мобільній мережі"?
До речі, цікаво чому в режимі VoWiFi+2G через більш як 10-15 хвилин спокою при спробі дзвінка довго немає гудків? Набагато довше, ніж при VoWiFi+4G в такій же ситуації.
Треба почитати, навантажити ЧатЖПТ, може він що скаже. Здається це відбувається через те, що VoWiFi більш залежна від мобільної мережі, і частина сігналізації дзвінка має йти через 2ж, чи в випадку хендоверу з VoWiFi на 2ж, щось воно узгоджується. Так дзвінок піде в тонелі, саме голос, але на випадок хендоверу 2ж канал має буди підотовленний. Це міркування, знайду як воно має буди, напишу.

Місто
Луцьк
Телефон
Samsung Galaxy A55
Так розумію недозвон був з програванням автовідповідача "не зареєстрований в мобільній мережі"?
Так. У мене вже давно інших проявів проблем з дзвінками через VoWiFi не було. Десь до серпня чи вересня 2025го бувало іноді нескінченна тиша при спробі подзвонити. А потім щось вони змінили, і стало часто програвати ось цей автовідповідач.

А ще, як думаєте, для чого при дзвінках VoWiFi після паузи стан RRC змінюється з Idle на Connected, хоча у стані спокою завжди Idle? Адже keep-alive і SIP пакети з інфою про cell ID йдуть собі через мережу Wi-Fi з якоюсь періодичністю. То навіщо телефону при дзвінку через VoWiFi переходити у стан, як при мобільному інтернеті? А коли пауза між дзвінками коротка (до 10 хв), то лишається Idle. Може, якась додаткова верифікація, коли IMS-ядро в чомусь сумнівається.

Місто
Харьков
Так. У мене вже давно інших проявів проблем з дзвінками через VoWiFi не було. Десь до серпня чи вересня 2025го бувало іноді нескінченна тиша при спробі подзвонити. А потім щось вони змінили, і стало часто програвати ось цей автовідповідач.
треба подивитись на іншому номері на вашому телефоні. Може дійсно вони щось особисто для номера змінили.
А ще, як думаєте, для чого при дзвінках VoWiFi після паузи стан RRC змінюється з Idle на Connected, хоча у стані спокою завжди Idle? Адже keep-alive і SIP пакети з інфою про cell ID йдуть собі через мережу Wi-Fi з якоюсь періодичністю. То навіщо телефону при дзвінку через VoWiFi переходити у стан, як при мобільному інтернеті? А коли пауза між дзвінками коротка (до 10 хв), то лишається Idle. Може, якась додаткова верифікація, коли IMS-ядро в чомусь сумнівається.
Чатжпт каже. IMS coordination скрізь мобільну мережу, тому частина сигналинга може вимагати активного RRC.
Набагато довше, ніж при VoWiFi+4G в такій же ситуації.
Чатжпт каже. Приоритет CS fallback. Це на той випадок коли с ipsec тонелем щось не так, и буде потрібна швидко 2ж мережа. Також мобильна мережа залишається якорем мобільності, джерелом paging, резервом для fallback, каналом для деяких сложбових повідомлень. Також RRC потрібен щоб перевіряти сусдні соти, обновлювати mobility state та передавати звіти об вимірюваннях. Тому RRC живе своїм життям окремо від Wi-Fi визову.
Стосовно довгого очикування, також від виробника залежить деяки моменти як само VoWiFi вести себе, може почекати декілько сот микросекуд, щоб перевірити CS availability.

Останнє редагування:
Місто
Луцьк
Телефон
Samsung Galaxy A55
треба подивитись на іншому номері на вашому телефоні. Може дійсно вони щось особисто для номера змінили.
А от це не пробував. Хоча при зверненнях на підтримку щоразу була відповідь "За вашим номером обмежень у роботі послуги не виявлено".

Пробував лише в інший слот (№2) переставляти свою SIM-карту, витягнувши звідти SD. І перші пару годин навіть працював VoWiFi ідеально, навіть подумав, що причина в слоті №1. А потім і в слоті №2 почався глюк, то переставив усе назад.

Зверху