Автономне живлення низьковольтної електроніки

Кочевник

Ховрах-Терорист
Команда форуму
Місто
В лісах під Ковелем
Телефон
Sams Note 20 Ultra + S8
Ти вже купив, чи лише думаєш?
Розмірковую, чи варто купляти.
Є в наяності стартовий АКБ, який брався в 22-му з метою заживити ноут і пару LED-стрічок. Тож зараз стоїть без роботи (є потужна Фрося).
А ось тримати роутер онлайн на ньому було б непоганою ідеєю. 61 А*г має вистачити надовго.

Місто
Тернопіль
Телефон
Moto g54 5G
Розмірковую, чи варто купляти.
Пригадую, що народ у відгуках жалівся, що там лише в ттх написано, що струм заряду 0,5А, а в реалі - й того не було.
Зрештою, я відмовився від купівлі. Занадто багато недоліків має, про які не написано, а виявляються вони в процесі експлуатації.

Місто
Львів
струм заряду 0,5А, а в реалі - й того не було.
У відгуках не завжди правду пишуть.
До прикладу, маю такий на 2 х 18650

У відгуках до нього теж читав що лише 0.5А на зарядку бере, навіть фото з тестеру додавали, а насправді там звикла TP4056 стоїть з резистором 1.2к, тобто відконфігурована на чесний максимальний для неї 1А.

Місто
Хмельницький
Теж маю декілька різних на 5, 9 та 12В.
При тестуванні на розряджених АКБ та виході з плати близько 10Вт (15 теж дає, але гріється) - на вхід бере 5В 3А легко. Частина йде на заряджання АКБ, частина транзитом на вихід. З різними зарядками грався - 20, 30 і т.д. - без проблем. 15...18Вт є деякі, що не мають обмежень по струму - перегріваються та можуть згоріти. Ті, що відсікають при перевищенні 3А - гойдалки вкл/викл. А є такі, що написано 5В 1А (для прикладу) - так і віддають рівно 1А, який йде і на заряджання АКБ і на вихід. От тут вже споживач (при його потужності більше 5Вт) страждає (в варіанті майже повністю розряджених АКБ).

Місто
Львів
alibob, у мене в нього вставлений один добряче спрацьований елемент 18650 з ноутбучної батареї, виключно для "безшовності" перехідних процесів. А на вхід через діоди Шоттки приходить живлення від БЖ 5В 3А від старого планшету та з виходу повербанку на 30000 мАг.
В результаті 18650 завжди заряджений, в режимі живлення від БЖ повербанк автоматично вимикає вихід і заряджається від свого окремого блочка 18Вт QC 3.0.
Коли зникає 230в, повербанк автоматично вмикається на вихід, а перехідний процес близько 0.5с нівелюється елементом 18650.

У середньому з повербанку йде 5В 1.7А, підключені ONU з роутером. Через PD трігер вони споживають разом 6.2 Вт, тобто ККД цього Step-UP блочка складає десь під 75%.

За 7 годин сьогоднішнього відключення зранку повербанк розрядився зі 100 до 47%. Кілька днів тому тестував конструкцію протягом 10-ти годин, в кінці залишалося ще 20%.
В цілому я задоволений, головне що все без жодних втручань автоматично працює.

P.S. забув додати, щоб повербанк автоматично вмикав вихід при зникненні напруги на вході, мені довелося випаяти резистори 4.7к з ліній даних на землю у цьому УПСі.
З ними чомусь ніяк не бажав виходити з режиму сна.

Ще цікаво що на кількох PD трігерах на різних чіпах, що є у мене, повербанк веде себе по різному, на одному не виходить зі сна ані на A виходах, ані на С, на іншому на А не виходить,а на С так.

Останнє редагування:
Місто
Харків
Що є з гідних дешевих ДБЖ для роутера 12V 1.5A?
Є, звичайно, в мене перехідники, але при кожному відключенні треба йти і вручну ставити (а там дивись, можливо роз'єм роздовбати, якщо часто це робити - принаймні це можливо).
На PROM/Розетці (від ін. продавців) є якісь варіанти типу DC1018P, але не знаю, наскільки вони надійні.

Місто
Харків
А що мається на увазі під "перехідниками" і куди доводиться їх йти, вручну вставляти?
Кабель RZTK Step Up USB-to-DC 12 V (перехідник з USB на DC, не перетворювач 5-12V), тобто відключати живлення від рідного БЖ роутера (не сам блок, а саме провід) і вставляти цей самий перехідник в DC порт роутера і потім живити його від павербанка.

Місто
Львів
перехідник з USB на DC, не перетворювач 5-12V
Так у нього в самій назві вказано що це власне Step-UP перетворювач з 5V USB в 12В роутера :)
А повербанк вміє QC/PD?
Якщо так, то я б спочатку спробував заживити роутер через PD трігер і визначив чи засинає та просинається повербанк при знятті навантаження з виходу та зникненні напруги на вході.
Якщо так, то потім через діоди підключаються виходи з трігера та штатного БЖ роутера, в повербанк заживлюється від іншого БЖ.

Тоді все запрацює без жодного перетикання кабелів руками, з одним недоліком, при зникненні світла роутер буде перезавантажуватися.
Хоча і це можна спробувати порішати припайкою електроліта мікрофарад тисяч на 10.

Кочевник

Ховрах-Терорист
Команда форуму
Місто
В лісах під Ковелем
Телефон
Sams Note 20 Ultra + S8
Як правильно підключити роутер на автомобільний АКБ в паралель зі штатним БЖ? Через нормально замкнуту релюху, яка спрацьовує на розмикання від БЖ буде достатньо?

Місто
Львів
Через нормально замкнуту релюху, яка спрацьовує на розмикання від БЖ буде достатньо?
Я б ще по діоду Шоттки на вхідні контакти реле додав про всяк випадок. Або хоча-бо один, по лінії штатного БЖ, щоб його захистити якщо реле раптом залипне і на вихід вальне напруга з акумулятора.
Також, з двома діодами можна спробувати поставити після реле електроліт на пару тис мкф, з яким, можливо, роутер не буде перезавантажуватися під час перехідних процесів.

Maxxx

420244
Місто
Київ
Телефон
iPhone 12 Pro Max
після реле електроліт на пару тис мкф, з яким, можливо, роутер не буде перезавантажуватися
Буде. Підключав через плату з реле (десь тут минулого блекауту вже обговорювали).

Місто
Львів
Буде. Підключав через плату з реле
Ну логічно, без діодів звичайно що буде, адже напруга відпускання 12-вольтового реле десь одиниці вольт, а його робочий струм може бути 30мА, це купа часу знеструмлення роутера.
А з конденсатором10000 мкф на виході реле після діода раніше ніхто не пробував?

Місто
Тернопіль
Телефон
Moto g54 5G
Як правильно підключити роутер на автомобільний АКБ в паралель зі штатним БЖ? Через нормально замкнуту релюху, яка спрацьовує на розмикання від БЖ буде достатньо?
Не треба там ніякого реле. Реле занадто повільно відпускає контакти при зникненні напруги. Роутер буде ребутитись.
Замість реле, достатньо одного, або кількох діодів (залежно від напруги, яка є на бж, і яка на акб), і підключити його/їх між акб і штекером штатного бж роутера. Тобто, акб підключається через діод/діоди паралельно до штекера бж. Треба добитись такого, щоб напруга, яка йде з акб, була б трошки нижчою від напруги, яку дає бж (достатньо різниці в 0,5-1 вольт). В такому випадку, при увімкненому бж (який має вищу напругу) діод буде закритим, і напруга від акб не піде до роутера. Якщо живлення від бж зникне, то діод відкриється і напруга від акб подасться на роутер. Переключення відбувається миттєво і безшовно.
Я колись таким бавився. Використовував звичайний германієвий діод. Падіння напруги на ньому було 0,8 вольт, чого було цілком достатньо, щоб працювала вищезгадана схема.
Якщо наруга на акб є вищою, ніж напруга на бж, то можна використати послідовно 2-3 діоди. Кожен із них дасть падіння напруги на 0,8 вольт, чим й можна добитися, щоб напруга з акб була трошки нижчою, ніж напруга з бж.
Ну і ця схема має сенс, якщо акб використовується як резервне джерело живлення, яке не під"єднане до генератора, чи зарядного пристрою. Під час зарядки акб, від роутера треба відключатися.

Останнє редагування:
Місто
Львів
raptor, у випадку з окремим акумулятором це все дійсно доволі просто діодами реалізується, а от від повербанку з PD трігером на 12В вже далеко не так кольорово.
Наразі проблема - загнати повербанк в режим вимкнення виходу (сну), мій з двома різними трігерами на різних чіпах на виходах А веде себе по різному. З одним заходить в сон коли з БЖ роутера з'являється вища напруга, але автоматично при відновленні навантаження не виходить, тільки після перевтикання кабелю у порті. Тут вже й про реле думка з'являється.
А на другому трігері взагалі в сон не заходить, без чого не працює швидка зарядка.

Наразі чекаю з алі третього, ще на іншому чіпі, після експериментів з яким вирішу яку схему задіяти.

Maxxx

420244
Місто
Київ
Телефон
iPhone 12 Pro Max
andriy_z, з оцією платкою, і навіть з додатковим конденсатором, діаметром товще ніж у коня, роутер ребутиться.

Місто
Київ
Який бюджетний варіант Дбж порадите на 4 портовий Poe інжектор ?
БЖ для POE-свіча має напругу 51В, тому бюджетного варіанту тут не буде...
Глянув так Пое 65 ват, +роутер , але є Лоджік 9+9 ампер 12в, вистачає нових на 2 години, чи він не включається при 190-200 в чи не встигає за 3 години заряджати, АКБ нові csb agm

Місто
🟦🟨
Телефон
Піксель
Що є з гідних дешевих ДБЖ для роутера 12V 1.5A?
Є, звичайно, в мене перехідники, але при кожному відключенні треба йти і вручну ставити (а там дивись, можливо роз'єм роздовбати, якщо часто це робити - принаймні це можливо).
На PROM/Розетці (від ін. продавців) є якісь варіанти типу DC1018P, але не знаю, наскільки вони надійні.
За рік роботи фактично припинив тримати заряд. Заміна АКБ не така й легка в домашніх умовах, тому вирішив замовити DC1036L зі змінними акумуляторами (4 x 18650 без голівки - flat).

Останнє редагування:
Зверху