Автономне живлення низьковольтної електроніки

Кочевник

Ховрах-Терорист
Команда форуму
Місто
В лісах під Ковелем
Телефон
Sams Note 20 Ultra + S8
Ти вже купив, чи лише думаєш?
Розмірковую, чи варто купляти.
Є в наяності стартовий АКБ, який брався в 22-му з метою заживити ноут і пару LED-стрічок. Тож зараз стоїть без роботи (є потужна Фрося).
А ось тримати роутер онлайн на ньому було б непоганою ідеєю. 61 А*г має вистачити надовго.

Місто
Тернопіль
Телефон
Moto g54 5G
Розмірковую, чи варто купляти.
Пригадую, що народ у відгуках жалівся, що там лише в ттх написано, що струм заряду 0,5А, а в реалі - й того не було.
Зрештою, я відмовився від купівлі. Занадто багато недоліків має, про які не написано, а виявляються вони в процесі експлуатації.

Місто
Львів
струм заряду 0,5А, а в реалі - й того не було.
У відгуках не завжди правду пишуть.
До прикладу, маю такий на 2 х 18650

У відгуках до нього теж читав що лише 0.5А на зарядку бере, навіть фото з тестеру додавали, а насправді там звикла TP4056 стоїть з резистором 1.2к, тобто відконфігурована на чесний максимальний для неї 1А.

Місто
Хмельницький
Теж маю декілька різних на 5, 9 та 12В.
При тестуванні на розряджених АКБ та виході з плати близько 10Вт (15 теж дає, але гріється) - на вхід бере 5В 3А легко. Частина йде на заряджання АКБ, частина транзитом на вихід. З різними зарядками грався - 20, 30 і т.д. - без проблем. 15...18Вт є деякі, що не мають обмежень по струму - перегріваються та можуть згоріти. Ті, що відсікають при перевищенні 3А - гойдалки вкл/викл. А є такі, що написано 5В 1А (для прикладу) - так і віддають рівно 1А, який йде і на заряджання АКБ і на вихід. От тут вже споживач (при його потужності більше 5Вт) страждає (в варіанті майже повністю розряджених АКБ).

Місто
Львів
alibob, у мене в нього вставлений один добряче спрацьований елемент 18650 з ноутбучної батареї, виключно для "безшовності" перехідних процесів. А на вхід через діоди Шоттки приходить живлення від БЖ 5В 3А від старого планшету та з виходу повербанку на 30000 мАг.
В результаті 18650 завжди заряджений, в режимі живлення від БЖ повербанк автоматично вимикає вихід і заряджається від свого окремого блочка 18Вт QC 3.0.
Коли зникає 230в, повербанк автоматично вмикається на вихід, а перехідний процес близько 0.5с нівелюється елементом 18650.

У середньому з повербанку йде 5В 1.7А, підключені ONU з роутером. Через PD трігер вони споживають разом 6.2 Вт, тобто ККД цього Step-UP блочка складає десь під 75%.

За 7 годин сьогоднішнього відключення зранку повербанк розрядився зі 100 до 47%. Кілька днів тому тестував конструкцію протягом 10-ти годин, в кінці залишалося ще 20%.
В цілому я задоволений, головне що все без жодних втручань автоматично працює.

P.S. забув додати, щоб повербанк автоматично вмикав вихід при зникненні напруги на вході, мені довелося випаяти резистори 4.7к з ліній даних на землю у цьому УПСі.
З ними чомусь ніяк не бажав виходити з режиму сна.

Ще цікаво що на кількох PD трігерах на різних чіпах, що є у мене, повербанк веде себе по різному, на одному не виходить зі сна ані на A виходах, ані на С, на іншому на А не виходить,а на С так.

Останнє редагування:
Місто
Харків
Що є з гідних дешевих ДБЖ для роутера 12V 1.5A?
Є, звичайно, в мене перехідники, але при кожному відключенні треба йти і вручну ставити (а там дивись, можливо роз'єм роздовбати, якщо часто це робити - принаймні це можливо).
На PROM/Розетці (від ін. продавців) є якісь варіанти типу DC1018P, але не знаю, наскільки вони надійні.

Місто
Харків
А що мається на увазі під "перехідниками" і куди доводиться їх йти, вручну вставляти?
Кабель RZTK Step Up USB-to-DC 12 V (перехідник з USB на DC, не перетворювач 5-12V), тобто відключати живлення від рідного БЖ роутера (не сам блок, а саме провід) і вставляти цей самий перехідник в DC порт роутера і потім живити його від павербанка.

Місто
Львів
перехідник з USB на DC, не перетворювач 5-12V
Так у нього в самій назві вказано що це власне Step-UP перетворювач з 5V USB в 12В роутера :)
А повербанк вміє QC/PD?
Якщо так, то я б спочатку спробував заживити роутер через PD трігер і визначив чи засинає та просинається повербанк при знятті навантаження з виходу та зникненні напруги на вході.
Якщо так, то потім через діоди підключаються виходи з трігера та штатного БЖ роутера, в повербанк заживлюється від іншого БЖ.

Тоді все запрацює без жодного перетикання кабелів руками, з одним недоліком, при зникненні світла роутер буде перезавантажуватися.
Хоча і це можна спробувати порішати припайкою електроліта мікрофарад тисяч на 10.

Зверху