Автономне живлення низьковольтної електроніки

Maxxx

420244
Місто
Київ
Телефон
iPhone 15 Pro Max
Місто
🟦🟨
Телефон
Піксель
Продовжив спілкуватися з ШІ стосовно LFP, з'ясував що:
- струм не критичний, адже споживання в піку в мене 90 Вт
- треба шукати LFP з автоматичним відновленням після глибокого розряду
- налаштувати apcupsd з тим, щоб ДБЖ гасився (UPS shutdown) раніше, ніж розрядитися (тримав 10-15% заряду).
- що від цієї батареї мій пристрій може живитися 1-1,5 години, тоді як від AGM - 20-30 хв. (як воно й було, в принципі).

Радить:
- LogicPower LP LiFePO4 12V - 9 Ah (7000 циклів). Виробник спеціально адаптує ці батареї для роботи з ДБЖ. BMS тут "відкривається" автоматично, як тільки APC подає напругу зарядки після появи світла. До 5-9А постійного розряду.
- Merlion LiFePO4 12.8V 9Ah (4S3P / BMS-10A). Має стабільну BMS на 10А, що дозволяє підключати навантаження до 120 Вт. Вона добре виходить із режиму захисту при появі вхідної напруги. Стандартні габарити: 151х65х94 мм
- GreenVision GV LiFePO4 12V - 9 Ah Орієнтований на буферний режим роботи (постійна підзарядка).

Порівняльна таблиця (моделі 12.8V 9Ah)​

ХарактеристикаLogicPower LP LiFePO4Merlion LiFePO4 (LFP12.8-9)GreenVision GV LiFePO4
Габарити (мм)150 х 65 х 95151 х 65 х 100151 х 65 х 95
Цикли (при 80% DOD)~7000~5000~6000
Струм розряду (max)10A (пік до 15A)10A9A
BMS Auto-recoveryТак (активна)Так (пасивна)Так
Гарантія24–36 місяців12–24 місяці12 місяців

Ще один невеликий стопер: трансформатор ДБЖ може сильно нагріватися при тривалій роботі від батарей.

BMS у LogicPower налаштована так, що вона "прокидається" навіть від слабкого струму, який APC видає для тестування батареї. Це гарантує, що коли з'явиться світло, ДБЖ побачить батарею і почне її заряджати, паралельно запустивши пристрій.

Одним словом, радить спробувати LogicPower LP LiFePO4 12.8V 9Ah.

UPD: Напи$дів, як завжди. Цей не влізе по розміраз, влізе тільки LP LiFePО4 12,8V - 7Ah (90Wh).

Останнє редагування:

Maxxx

420244
Місто
Київ
Телефон
iPhone 15 Pro Max
Ще один невеликий стопер: трансформатор ДБЖ може сильно нагріватися при тривалій роботі від батарей.
В такому випадку варто винести батарею назовні.
Post automatically merged:

Але не факт, що буде в наявності.

Кочевник

Ховрах-Терорист
Команда форуму
Місто
В лісах під Ковелем
Телефон
Sams Note 20 Ultra + S8
Я щось не піняв, мікросервер живиться від 12/24В? Якщо так, навіщо в цій схемі UPS? Зайві втрати на перетворення в 220В.

Місто
🟦🟨
Телефон
Піксель
Я щось не піняв, мікросервер живиться від 12/24В? Якщо так, навіщо в цій схемі UPS? Зайві втрати на перетворення в 220В.
Мікросервер живиться від 220В (2012 року випуску).

В такому випадку варто винести батарею назовні.

Але не факт, що буде в наявності.
Як у воду дивилися - нема ніде у нас.

Останнє редагування:
Місто
Київ
Телефон
RN15pro+ КС ВР оптим
Як варіант до ДБЖ можна підключити дешевенький блок живлення на клеми і тоді проблема старту має відпасти, ну і швидкість зарядки зросте.

Maxxx

420244
Місто
Київ
Телефон
iPhone 15 Pro Max
проблема старту має відпасти
Можна, але мені цей ДБЖ не був кртичним, скоріше як експеримент. А ось DC UPS 12V, для зарядки гаджетів, світла - тут ліфер замість свинцю дуже рятує.

Місто
🟦🟨
Телефон
Піксель
проблема старту має відпасти
Можна, але мені цей ДБЖ не був кртичним, скоріше як експеримент. А ось DC UPS 12V, для зарядки гаджетів, світла - тут ліфер замість свинцю дуже рятує.

Встигає зарядитися?

Місто
Тернопіль
Телефон
Moto g54 5G
З Новим роком всіх!

Маю архаїчний ДБЖ Back-UPS XS 650CI, до нього під'єднано мікросервер HP (орієнтовне навантаження 75 Вт). В листопаді 2024 р. замінив старі свинцеві АКБ на AGM MERLION AGM 12 V 9 Ah. На початку тримав 45 хв, через рік постійно роботи видавав 25 хв. Буквально 3 дні тому різко став просідати час роботи від батареї - впав менеше 9 хв.

Зараз в роздумах, що підібрати на заміну: або такий же брати (заявлено 300 цикдів) чи CSB AGM 12V-9Ah (HR1234WF2), або спробувати LFP, наприклад: Full Energy FEG-1208 (3000 циклів), Merlion LiFePO4 12.8V 9Ah (LFP12.8-9US). Більше схиляюся до LFP, бо дасть більше циклів. Питання, чи буде LFP коректно працювати з моїм ДБЖ? Чи буде більша ефективність?

Можливо, запропонуєте варіянти?

Працює по схемі: мікросервер->ДБЖ->EF->230В. При вичерпанні заряду EF переходить на UPS. Чому так, бо UPS має USB роз'єм і вміє подати сигнал на мікросервер про те, що потрібно скоро шатдаунитись.
2 місяці тому, я стикнувся із аналогічною проблемою. Є ббж GCM Powercom BNT 600A. До нього підключено стацінарний комп+монітор+ 2 настільні електронні годинники. Свинцева АГМ батарея (використовував на 18А/год, зовнішнього розташування), за півтора року використання в буферному режимі, стала тримати дуже мало часу. Тому вирішив замінити її на ліферну батарею, теж зовнішню. Взяв таку: Merlion LFP12.8-18EB, максимальний струм розряду 100А, максимальний струм заряду - 20А. Працює бездоганно, тримає добре. Правда, ще жодного разу не розряджав її, так щоб ббж відключився. Працює в буферному режимі, заряджається до напруги 13,6v. Струм заряду ббж - 400 мА/год. Оскільки світло у нас виключають не так жорстко, як в інших регіонах, то такого струму заряду достатньо. Якби виникла потреба у швидкому заряді цієї батареї, то маю окреме зарядне для ліферних батарей на 12А (заряджав би, звісно, окремо від ббж).

Кочевник

Ховрах-Терорист
Команда форуму
Місто
В лісах під Ковелем
Телефон
Sams Note 20 Ultra + S8
Тема про низьковольтну електронику.
Коли ти вже навчишся правильно обирати тему?

Тобі в зарядні станції. ББЖ хіба промислові прищначені тримати навантаження більше години.

Місто
🟦🟨
Телефон
Піксель
Тема про низьковольтну електронику.
Коли ти вже навчишся правильно обирати тему?

Тобі в зарядні станції.
Не знайшов цю тему. Перенеси обговорення, будь ласка.
ББЖ хіба промислові прищначені тримати навантаження більше години.
Хороша думка, ШІ якраз говорив про значне тепловиділення від трансформатору при навантаженні і протягом тривалого навантаження. В той же час мій мікросервер споживає ~70Вт. Причина, чому LFP хочу взяти, щоб щорічно не міняти свинцеві чи AGM акумулятори.

Місто
Kyiv
Телефон
Pixel 7a/ Pixel 4a
Якого саме використання? Якщо як зараз графіки вимкнень в Києві/області, то це дуже добре. У мене такі здихали набагато швидше.
тоді графіки не такі жорсткі як зараз були, але акб починав здихати як тільки відключення посилювались (осінь-зима), думаю зараз такий акб і півроку не протягне, але по гарантії мають замінити

Maxxx

420244
Місто
Київ
Телефон
iPhone 15 Pro Max

Maxxx

420244
Місто
Київ
Телефон
iPhone 15 Pro Max
Панове, а хтось замовлял батарейки 18650 нещодавно на сайті bpower? 16 грудня 2025 зробив замовлення, пройшов тиждень, ніхто не передзвонив і не відправив, дозвонитись нереально... Потім свята, передноворічний масовий психоз, не до того було. Ось знову зробив аналогічне замовлення, пару днів пройшло - ніякої реакції..

Місто
Львів
16 грудня 2025 зробив замовлення, пройшов тиждень
Хлопаки відписують, що у них до 1 тис. відправок в день. 2-3 тижні до відправки у них нормальний термін і без святкового психозу.
Практика підказує, що якщо протягом 5 діб не віддзвонились - немає внаяві. Якщо вкрай важливо, то можете написати через ОЛХ (але, результат сумнівний).
Можу в особисті кинути перевіреного продавця, з новими акумами.

Місто
Хмельницький
Панове, а хтось замовлял батарейки 18650 нещодавно на сайті bpower? 16 грудня 2025 зробив замовлення, пройшов тиждень, ніхто не передзвонив і не відправив, дозвонитись нереально... Потім свята, передноворічний масовий психоз, не до того було. Ось знову зробив аналогічне замовлення, пару днів пройшло - ніякої реакції..
Вперше замовив на пробу на 1к грн десь на початку грудня. Через 3...4 дні дзвонили, через день знову - чогось не було, через тиждень відправили. Гуд.
Замовив знову в середині грудня - не дзвонили, через тиждень написав їм в вайбер, відписали про велике завантаження. Потім ще двічі писав - і до НР, і після - без відповіді.
Пару днів тому зробив нове замовлення, поки тиша.

Зверху