Бордюры, бровки и поребрики

Historiker

Frischer Wind
Місто
Salisbury, Ukraine.
raptor, бабуся не любить телевізор дивитися - він її дратує. :) В більшості радіо слухає. Дід вже два роки, як помер. Часом приїду в село, то слухаю польське радіо. А в Луцьку інтернет давно нормальний є. Так, що проблем із доступом до польської мови немає.

Alex

Модератор
Команда форуму
Місто
Дніпро
Телефон
Huawei P60 Pro
Dfg, подвой - это когда примером на абрикосу-дичку прививают ветку от породистой абрикосы.
то что выросло - называется "подвой".

только не спрашивай, что такое "дичка" :D

debugger

Moderator
Команда форуму
Місто
Киев
отсюда:
Мы работали в прошлом году в южных говорах, в Белгородской области. Когда я пришел в магазин, то обратился к продавцу, используя диалектное местное слово. Там на верхнем этаже полок стояла бутылка с газированной водой, а у них есть слово "попнитесь" – значит "потянитесь". Я сказал: "Попнитесь вот за той бутылкой". И продавец, нисколько не смутившись, сразу поняла, что я имею в виду именно верхнюю полку, протянула руку наверх и достала эту бутылку. Я смотрю на нее и говорю: "Скажите, пожалуйста, а слово "попнитесь" вас не смутило?" Она говорит: "А как иначе-то?"
Интересно, а в соседнем Харькове такое слово используется?
Мне "пнутися" понятно только как перевод грубого "переться" или "лезть".

Mathias

Я - голос у твоїх вухах
Місто
Київ
Телефон
iPhone 15, Huawei E5573
"Пнутися" в моем понимании, например — корчить из себя что-то/кого-то, позёрствовать.

Місто
Львів
Телефон
Samsung S6 Duos
Чому ти львів'янин?
Тому що:
- ти знаєш що таке "мешти", "філіжанка", "коліжанка", "шпондер" "кобіта" тощо;
- в тебе є тільки один "універ";
- "український рамадан" - для тебе починається від Романа і триває до Йордана;
- ти знаєш що таке "Високий Замок" і скільки туди пертись;
- тобі відома така вулиця як Кульпарківська, і розумієш, що це не тільки вулиця;
- тому, що Сихів-це далеко, "Південний" - це ринок, а "Левандівка" - то район;
- тебе неможливо здивувати погодою і ти завжди морально готовий до того, що через півгодини може піти дощ, потім сніг, а за ним ураган;
- в компанії після енної чарки ти без проблем можеш заспівати "А вона" і "там під Львіським замком", навіть якщо в тебе нема ні голосу, ні слуху;
- ти знаєш, що "криївка" уже не "фонтан", але милостиво обговорюєш з друзями з інших міст чутки та легенди про це місце;
- не залежно від віку та відношення до релігії ти знаєш тисячу і один спосіб привітатись та правильно відповісти на привітання, включно з "слава Україні", "дай Боже" та "Христос Воскрес";
- ти принципово проклинаєш "нову транспортну систему" і по можливості їздиш трамваями;
- ти толерантно ставишся до представників інших націй, проте знаєш як мінімум п'ять анекдотів про москалів.
Ти любиш свою Україну і Львів понад усе. :)

Cucota

Заблокирован
Місто
Запорожье дом, гастарбайтер Москва
Телефон
LG-TD636
Місто
Киев
Телефон
Nokia 6230i
1) как вы называете листы, на которых с одной стороны уже печатали, на которых печатают / пишут на чистой стороне, чтобы не переводить чистые листы.
Я привык, что это всегда были "черновики", а вот от товарища слышу "обратки"

2) дачный сезон: а как у вас называют девайс (и действие) для прополки: сапа / сапачка / тяпка / мотыга или еще как-то?

Місто
Тернопіль
Телефон
Moto g54 5G
1) как вы называете листы, на которых с одной стороны уже печатали, на которых печатают / пишут на чистой стороне, чтобы не переводить чистые листы.
Я привык, что это всегда были "черновики", а вот от товарища слышу "обратки"

2) дачный сезон: а как у вас называют девайс (и действие) для прополки: сапа / сапачка / тяпка / мотыга или еще как-то?

1. Б/у.
2. Сапа.

Місто
Киев
Телефон
Nokia 6230i
мне тоже интересно, как в этом случае говорится? )

ars

Місто
Киев
Ну серьёзно никак. Просто "проверить печать на макулатуре/использованных листах..." и т.д. Черновик - это когда кто-то что-то пишет для себя, чтобы всё правильно организовать и т.д.

Місто
Киев
Телефон
Nokia 6230i
Ну вот ты ж озвучил: "макулатура" :) А "черновик" - ну есть же и "черновая печать".

Зверху