Дебати про подальшу долю lifecell або фантазії на Червоному

Яку назву мережі (бренд) буде мати куплений lifecell?

  • Fracell

    Голосів: 0 0.0%
  • Free mobile

    Голосів: 6 9.2%
  • Iliad (Іліада)

    Голосів: 1 1.5%
  • life:) / lifecell

    Голосів: 21 32.3%
  • Lifeplay / Play

    Голосів: 13 20.0%
  • LifeStyles

    Голосів: 0 0.0%
  • Orange Ukraine / Orange UA

    Голосів: 18 27.7%
  • T‑Mobile

    Голосів: 0 0.0%
  • viecell / Cellavie

    Голосів: 1 1.5%
  • не підтримую жодного варіанту

    Голосів: 5 7.7%

  • Кількість людей, що взяли участь в опитувані
    65

cat

Реєстрація
31.08.13
Місто
Сумы
Телефон
iPhone 11, lifecell
Ніде не згадувалося, але в Senegal назвали оператора просто Free не так давно купленого в 2019
 
Реєстрація
05.07.18
Місто
Бровари
Цікаво спостерігати як кіт спілкується з космічним котом :)
Прикро читати, яке низьке розуміння у чатлан щодо авторських прав. Розкидаються тут чужими брендами на право й ліво :)
Загалом, ребрендинг дуже дороге задоволення. Тому краще не чіпати те, що і так добре працює. Ви самі бачили як багато коштів вклали в це турки та азербайджанці, та як складно переконати абонентів до нової назви чи нових послуг.
Відповідаючи на питання щодо ребрендингу, перше що потрібно знати чи турки продали його з брендом чи ні (я підозрюю що з). Якщо з, то варто нічого не міняти із діючим та успішним брендом (можливий делікатний рестайлінг). Якщо ні, то теж варто зрозуміти, чи Ахметов ще тоді продав права на life:), та чи зараз це теж було предметом угоди. Тоді можна було б відкатитись до попередньої успішної назви (хоча це теж значно вдарить по коштах)...
Щодо плея, то нас купив не плей, а Іліад, або навіть глибше, власник Іліади. Тому не роззявайте ротяки на плей, у польському варіанті його не буде :)
Аналога біпа немає в жодного польського оператора. Так що ми в цьому плані більш технологічні.
Певного часу плей намагався запартнеритись із вайбером, але щось пішло не так... Тепер же, у звʼязку із напливом переселенців,і не лише з України, в усіх польських операторів, якщо є безліміт на соцмережі то туди входить і вайбер.
 

debugger

Moderator
Команда форуму
Реєстрація
27.02.09
Місто
Киев

Kladoff

Характер Скверный
Реєстрація
13.07.12
Місто
Днепр
Телефон
Redmi note 11
idea, буде щось з Ukraine, якщо, взагалі буде
 
  • Like
Реакції: idea

SilentBoss

SysАdmіn
Реєстрація
14.06.12
Місто
Львівська обл.
Телефон
RN10Pro/POCO/RN12/S-M12
debugger, мені чомусь здається що реєстрація пов'язана з появою тарифів плай для українців, і частково україномовні сторінки та додаток
 
Реєстрація
05.07.18
Місто
Бровари
debugger, ага
ПЛЕЙ 3 ГНС СПУЛКА З ОГРАНІЧОНОВ ОДПОВІДЖАЛНОШЧОВ СПУЛКА КОМАНДИТОВА
Де ж таких придурошних перекладачів знайшли...
Post automatically merged:

І, до речі, ніхто не опублікував, що

Антимонопольний комітет повернув французькій NJJ Capital заяву на купівлю lifecell

 

cat

Реєстрація
31.08.13
Місто
Сумы
Телефон
iPhone 11, lifecell

Один із сценаріїв купівлі lifecell – перепродаж Orange або Deutsche Telekom. Навіщо ще французам український оператор.​

Тож чому зараз Turkcell вирішила вийти із стабільно прибуткового бізнесу?
За офіційно не підтвердженою інформацію, головний офіс виставив актив на продаж ще 2022 року, угода стартувала у травні 2023-го.

«Думаю, ключові фактори – війна та пов’язані з нею ризики і вихід на окупність. У Turkcell дійшли до логічної точки окупності, оцінили перспективи включно з війною та, напевно, вирішили не втрачати вдалий момент для виходу», –
припускає телеком-експерт Анатолій Фроленков.
Телеком-експерт Олександр Глущенко називає ще два чинники. «По-перше, продаж стимулювала нестабільна економічна ситуація в Туреччині. Є думка, що Turkcell важливо зосередитися на власному ринку. А активи на проблемних ринках несуть низку фінансових ризиків. Çukurova Group та інші співвласники Turkcell – багатопрофільний бізнес. Вірогідно, вони хочуть вкласти гроші від продажу в більш окупні проєкти», – аналізує експерт. Ще один чинник – дефіцит коштів для успішної конкуренції в Україні.

«Оператор так і не став другим на ринку. Щоб далі розвиватися, потрібно інвестувати в ФШСД (фіксований інтернет). У «Київстар» – приблизно 1 млн абонентів ФШСД, у «Vodafone Україна» після придбання Vega та «Фрінету» – декілька сотень тисяч, а у lifecell – нуль. Тобто з погляду ринкової конкуренції в нинішніх умовах lifecell потребує значних інвестицій для придбання інтернет-провайдерів (самостійно будувати мережі – дорого й довго). Тож, напевно, у Turkcell прорахували всі ризики, побачили, що потрібно турбоприскорення, і вирішили передати актив інвестору із запасом енергії та більшою схильністю до авантюризму», – пояснює Олександр Глущенко.
Навіщо французам lifecell?
За словами Анатолія Фроленкова, теоретично новому власнику актив потрібен для трьох сценаріїв. «Перший малоймовірний – швидкий перепродаж. Наскільки знаю, такі спекулятивні угоди – не профіль французів. Другий, найбільш вірогідний, – посилення позицій lifecell через купівлю операторів ФШСД та подальший продаж стратегам Orange, Deutsche Telekom, Vodafone тощо. Третій сценарій – французи надовго стають стратегічними інвесторами в Україні, також купують місцевих гравців у сегменті ФШСД. Плюс французи мають доступ до різних дотаційних програм, фондів із відновлення ЄС. Можливо, у такий спосіб вони думають залучити пільгові вливання в інфраструктуру», – пояснює експерт.
Олександр Глущенко вважає, що lifecell потрібен NJJ Capital для експансії на Схід: «Коли у групи багато активів у різних країнах – важлива синергія. Потрібно збільшувати абонентську базу для того, щоб показувати цю синергію перед акціонерами. І навіть, якщо це проблемна країна, додати понад 9 млн клієнтів – непоганий показник. А абонент в Україні коштує на порядок дешевше, ніж у ЄС».

Також експерт припускає, що французи сильно вірять у перемогу України. «І розуміють, що після перемоги над російськими окупантами в наш ринок буде проінвестовано значні кошти. Ця віра мала б стати маркером для інших інвесторів, особливо тих, які готові вкладати гроші в країни з форс-мажорними обставинами: «Дивіться, є бізнес-клімат і можна ризикувати». Купівля lifecell може стати дуже позитивним знаком для західних інвесторів. Тому що на ринок вийшла не якась невідома фірма з офшорів, а біла європейська компанія», – пояснює Олександр Глущенко.
Втім повернення АМКУ заяви інвестору може похитнути цей маркер. «Останні 30 років інвестклімат в Україні схожий на кострубате клаптикове рядно, де кожен маленький феодал чи директор пляжу вважає, що влада й посада – це їхня приватна власність, і їм дозволено монетизувати процеси, не забуваючи про себе. Приватний інтерес вищий за державний. Запитання: хто притомний вкладатиме гроші в Україну, де, окрім фактора сусіда-агресора, ще присутні такі «інвестняні»?» – припускає Олександр Глущенко.
Кого саме з інтернет-провайдерів можуть придбати?
Анатолій Фроленков припускає, що найвірогідніше французів зацікавить купівля «Датагруп-Volia». «Окрім lifecell вони невипадково купують і «Укртауер». Це унікальна компанія, яка надає вишки в оренду не тільки lifecell, а й іншим операторам. У майбутньому ця послуга набиратиме обертів. Думаю, логічний крок – приєднати магістральний бізнес «Датагруп». Це допоможе посилити позиції і на ринку фіксованого інтернету», – припускає Анатолій Фроленков.
Олександр Глущенко також вважає, що «Датагруп-Volia», «Ланет», «Тенет», Prostonet та іншим гравцям, які входять до першої десятки на ринку, можна готуватися до можливих перемовин. Французи передусім стануть розглядати інтернет-провайдерів, які працюють на територіях зі скупченням абонентів lifecell. Це ті гравці, яких вигідніше купити: у їхніх абонентів підвищена лояльність, що допоможе швидше конкурувати та переманювати чужих абонентів, не купуючи інших провайдерів.

«Ринок відкритий і настільки просів, що іноземні інвестори можуть скуповувати активи в рази дешевше, ніж вони коштують за кордоном. Тож, вірогідно, що гравцям приноситимуть пропозиції з продажу. Але не всім. Зараз в Україні багато провайдерів – це мікс телекому, «оптимізації» та хобі. Такі активи ніхто купувати не буде. Тож важливо припинити гратися в демпінг, думати, як підвищити рівень ARPU та дивитися в бік оптимізації своєї діяльності згідно з чинним законодавством. Тобто, чим біліша та прозоріша компанія, чим простіше її можна перевірити, що вона – ТОВ, а не набір ФОПів, тим більша вірогідність продажу», – уточнює Олександр Глущенко.
До повномасштабної війни телеком-активи в середньому оцінювалися в 4–4,5 EBITDA. Судячи з оголошеної номінальної вартості, зараз мультиплікатори значно просіли. Перші три квартали 2023 року lifecell завершив з EBITDA в 4,97 млрд грн. Результати за рік ще не оголошені, приблизно цей показник становить 7 млрд грн.
Анатолій Фроленков припускає, що остаточна вартість буде трохи меншою за номінальну: «Думаю, турки запропонували дуже «смачну» ціну».

Коли угода буде остаточно закрита? Можливо, за декілька місяців, повідомили Mind у lifecell до новини про АМКУ. Наразі ж ніхто не може прогнозувати терміни закриття.
Чи завадить ця угода можливій націоналізації частки lifecell? Теоретично мала б. Нагадаємо: приблизно 20% акцій Turkcell опосередковано належать підсанкційним російським олігархам Михайлу Фрідману, Петру Авену та Андрію Косогову. Восени 2023 року Шевченківський районний суд м. Києва заарештував 19,8% статутного капіталу lifecell. У слідства були «претензії» саме до російських бенефіціарів Turkcell. Після продажу 100% lifecell французам кримінальну справу мали б закрити.
Втім нещодавній «хід» АМКУ з поверненням заяви може свідчити, що зараз «розігрується» дещо інший сценарій: спочатку держава націоналізує частку lifecell, що опосередковано належить російським олігархам, а потім дозволяє купівлю активу західному інвестору. Чи не відлякне така «багатоходівка» NJJ Capital – питання відкрите.
 

cat

Реєстрація
31.08.13
Місто
Сумы
Телефон
iPhone 11, lifecell

Французький мільярдер купує Lifecell. Макрон підштовхує компанії відіграти роль​

у відновленні України.​

«Війна не зупиняє французького мільярдера Ксав’є Ніля, засновника телекомунікаційної групи Iliad, від його планів щодо України, – пише французький економічний часопис Les Echos. – Він має намір придбати українського мобільного оператора Lifecell через свою особисту холдингову компанію NJJ за «500 мільйонів доларів», підтвердив він у понеділок».

Придбання Lifecell, що належить турецькому оператору Turkcell, «потребує дозволу від українського антимонопольного комітету, а також низки інших дозволів. Вона може бути завершена впродовж наступних 5-6 місяців», – сказав Ксав’є Ніль членам Асоціації економічних і фінансових журналістів (АЕФ) на прес-конференції. Ніль має тривалий досвід роботи на ринку мобільного зв’язку, він є засновником французької мережі Free. «За угодою уважно стежить Єлисейський палац, який зацікавлений у тому, щоб французький підприємець став ключовим гравцем у відновленні країни», – наголошує спеціалізований сайт Entreprendre.

«Інвестуючи значні кошти в українські телекомунікації в той час, коли російсько-українська війна в самому розпалі, Ксав’є Ніль робить ставку на швидке вирішення конфлікту та на величезний потенціал українських телекомунікацій», – уточнює Entreprendre. До недавнього часу, інтереси мільярдера в телекомунікаціях обмежувалися територією Європейського Союзу. Він інвестував у Франції, але також — у Монако, в Італії, Швейцарії та Польщі. «Масштабні інвестиції в Україну дуже прихильно сприймаються Еммануелем Макроном, який підштовхує великі французькі компанії відігравати свою роль у майбутньому відновленні України, випереджаючи німецькі та американські фірми», – зазначає спеціалізоване економічне медіа.

«Його не зупинити, – пише інший французький економічний часопис La Tribune. – Ксав’є Ніль, здається, не бачить для себе жодних обмежень, коли йдеться про побудову європейської телекомунікаційної імперії. Хоча він вже багато років інвестує за межами Франції, «телекомунікаційний баламут» прискорює темпи. Ця угода – не єдина, яку здійснює бізнесмен в галузі мобільного зв’язку. Ксав’є Ніль також став акціонером Vodafone Italia у вересні 2022 року, придбавши 2,5% акцій». Його ім’я також з’явилося серед інвесторів, які, можливо, зацікавлені в Meo, провідному португальському операторі. У вересні 2020 року телекомунікаційний магнат купив польського мобільного оператора Play за 2,2 млрд євро. Ніль не обминає своєю увагою й Бельгію. Він придбав 6% акцій Proximus, колишньої державної монополії. Ксав’є Ніль також володіє Eir (діючий оператор Ірландії), швейцарською Salt і Monaco Telecom.

Ксав’є Ніль зажив у Франції репутації ексцентричного та ризикованого бізнесмена, здатного до сміливих авантюр та несподіваних рішень. У певному сенсі він є одним з символів технологічних інновацій у країні, зокрема, внаслідок появи безплатної школи для ІТ-спеціалістів «42». Талановиті студенти можуть вчитися там навіть без атестату про середню освіту, саме навчання потребує багато ініціативності та передбачає мінімум контролю з боку викладацького складу. Французький часопис L’Obs назвав його «мушкетером у царині штучного інтелекту» з великими амбіціями та грандіозними планами.
 

студент

Moderator
Команда форуму
Реєстрація
10.07.09
Місто
Київ, Вінницька, București
Телефон
iPhone 8+, 13 Pro max
А до чого тут взагалі orange? :)
Іскома компанія не має ні якого відношення до бізнесмена і його структури. В активі orange switzerland вони продали весь свій пакет акцій.
 

Howl

Да трам же тарарам!
Команда форуму
Реєстрація
06.11.11
Місто
Краматорський р-н
Телефон
POCO F5, LG V30S+ ThinQ
Чому не в одному варіанті нема Ukraine?
Я собрал все варианты, которые были предложены в данной теме. Из-за ограничения на форуме пришлось несколько вариантов объединить в один.
 

debugger

Moderator
Команда форуму
Реєстрація
27.02.09
Місто
Киев
Знову пошуки зради від Хіміча:
Хіміча понесло. Ще не читав, тож поки тут залишу:
 
Зверху