Реєстрація
07.11.07
Місто
Киев
Причина: Валютні перекази в межах України
Останнє редагування модератором:
Реєстрація
05.07.18
Місто
Бровари
Непогано фінмон працює, навіть на свята тримають планку. Під роздачу потрапили банки Альянс та Айбокс. Видно по алфавіту йдуть :)
 
Реєстрація
06.04.09
Місто
Київ
Телефон
Samsung Galaxy S22Ultra

Міжнародні резерви України в 2021 році збільшилися на 1,8 млрд доларів і на 1 січня становили 30,941 млрд доларів. Протягом грудня вони виросли приблизно на 340 мільйонів.

Про це свідчать дані Національного банку, які були опубліковані в понеділок, 10 січня.

Збільшення резервів в основному пов'язане з отриманням зовнішнього фінансування та активною купівлею валюти Нацбанком на міжбанківському ринку.

У 2021 році Україна отримала від МВФ 2,7 млрд доларів в рамках додаткової емісії спеціальних прав запозичення і ще 700 млн доларів як другий транш кредитної програми stand-by. Крім того, ЄС виділив Україні другий транш макрофінансової допомоги в розмірі 600 млн євро.

Загалом із зовнішніх та внутрішніх джерел у 2021 році Україна отримала 11,2 млрд доларів, що майже компенсувало платежі з обслуговування та погашення державного боргу в іноземній валюті (11,5 млрд доларів).

На міжбанку НБУ в 2021 році купив на 2,4 млрд доларів більше, ніж продав.

Поточний обсяг міжнародних резервів покриває 4,1 місяця майбутнього імпорту, що є достатнім для виконання зобов’язань України та поточних операцій уряду й Національного банку.
 

debugger

Moderator
Команда форуму
Реєстрація
27.02.09
Місто
Киев

Національний банк України 17 січня 2022 року випускає колекційні набори пам’ятних банкнот до 30-річчя Незалежності України в клясерах (2 000 штук) та конвертах (3 000 штук). Випуск цих наборів завершує серію пам’ятних банкнот, присвячену 30-річчю Незалежності України. До наборів входить по шість пам’ятних банкнот серії ЯА 2021 року випуску з підписом Голови Національного банку України Кирила Шевченка, які повторюють дизайн, відповідають розмірам та містять усі елементи захисту банкнот номіналами: 20 гривень зразка 2018 року; 50 гривень зразка 2019 року; 100 гривень зразка 2014 року; 200 гривень зразка 2019 року; 500 гривень зразка 2015 року;1 000 гривень зразка 2019 року.
Додатково на лицьовому боці кожної банкноти на місці водяного знака розміщено айдентику (символіку) до святкування 30-тої річниці Незалежності України.Ціна колекційного набору у конверті – 1 956 гривень, у клясері – 2 511 гривень. Колекційні набори після 17 січня 2022 року реалізовуватимуться банками-дистриб’юторами Національного банку України (АТ "Ощадбанк", АБ "УКРГАЗБАНК", АТ "АБ "РАДАБАНК", АТ "ТАСКОМБАНК").
Жаль, тиражи небольшие, спекулянты разгребут. Цена набора в конверте почти по номиналу.
 
Реєстрація
05.07.18
Місто
Бровари
а що таке пам'ятна банкнота? нею не можна платити?
Замість монетарної політики Шевченко хоч так хоче піти в історію?
Ось вона яка, криптогривня :)
 

LiquidStrm

>/dev/null
Реєстрація
06.09.19
Місто
Banderstadt
Телефон
LG v60 5G
що таке пам'ятна банкнота
Купєу і вечорами дивишсі на неї, і згадуєш, що то колись були Гроші, а тепер - тіко пам'ять про них та не реалізовані обіцянки уряду і президента.
 

Кочевник

Ховрах-Терорист
Команда форуму
Реєстрація
30.01.08
Місто
Київ, Львів
Телефон
Sams Note 20 Ultra + S8
а що таке пам'ятна банкнота? нею не можна платити?
Замість монетарної політики Шевченко хоч так хоче піти в історію?
Ось вона яка, криптогривня :)
Законний платіжний засіб за номиналом, однак має додаткові відмінності від серійних грошей, яка зазвичай присвячена чомусь.
 
  • Wow
Реакції: idea
Реєстрація
06.04.09
Місто
Київ
Телефон
Samsung Galaxy S22Ultra

НБУ підвищив облікову ставку до 10% і значно погіршив прогноз інфляції
Повернення інфляції до цільового діапазону очікують аж у середині 2023 року.


Національний банк України вирішив підняти облікову ставку з 9,0% до 10,0%. Причиною такого рішення є висока інфляція та висока кількість проінфляційних ризиків.

"Після проходження піку восени 2021 року інфляція знижувалася, але повільніше, ніж очікувалося, а фундаментальний інфляційний тиск навіть посилився", - пояснив регулятор.

Причиною погіршення прогнозу є високі світові ціни на енергоносії, які потребуватимуть поступового підвищення тарифів на житлово-комунальні послуг. Крім того, на ціни впливатимуть зростання виробничих витрат на сировину та оплату праці. У свою чергу зростання зарплат стимулюватиме споживчий попит, що також стримуватиме сповільнення інфляції.

Крім того, додатковий ціновий тиск створюватиме зниження курсу гривні через загрозу російського вторгнення.

З іншої сторони, більш жорстка монетарна політика, корекція світових цін на сировину та вплив рекордного врожаю мають сприяти зниженню інфляції. Додатковий вплив матиме вгамування світового інфляційного сплеску та вичерпання наслідків пандемії.

Повернення інфляції до цільового діапазону 5%±1 в. п. передбачається аж у середині 2023 року.

Ключовими ризиками для прогнозу залишаються ескалація Росією військового конфлікту та довший і суттєвіший, ніж очікувалося раніше, ціновий сплеск у світі.

Наступне засідання правління Національного банку України з питань монетарної політики відбудеться 3 березня.
 
  • Angry
Реакції: idea
Реєстрація
06.04.09
Місто
Київ
Телефон
Samsung Galaxy S22Ultra

Україна тимчасово втратила доступ до зовнішніх ринків капіталу, – НБУ
Ключовим завданням є збереження плідних стосунків з Міжнародним валютним фондом.


Україна тимчасово втратила доступ до зовнішніх ринків капіталу. Про це під час брифінгу повідомив директор департаменту відкритих ринків Національного банку України Олексій Лупін, пише finclub.net.

“Геополітика призвела до зростання премії за ризик для України як на зовнішніх ринках, так і на внутрішніх. При чому на зовнішніх ринках дохідність українських ОЗДП досягла стресових двозначних рівнів і, на жаль, тимчасово Україна втратила доступ до зовнішніх ринків капіталу”, – зазначив він.

Голова НБУ Кирило Шевченко очікує, що провідні центробанки країн світу зроблять свої монетарні політики більш жорсткими.

“У зв’язку із чим ми очікуємо підсилення конкуренції ринків, що розвиваються, за гроші інвесторів. І це, безумовно, буде впливати на вартість залучень Україною”, – сказав Шевченко.

Він зауважив, що зберегти плідні стосунки з Міжнародним валютним фондом – є ключовим завданням.

“Зокрема у тому, щоб спростити доступ країні на зовнішні ринки після того, як ця ситуація з геополітичним напруженням заспокоїться”, – сказав Кирило Шевченко.

Олексій Лупін додав, що внутрішній ринок зараз набагато краще “пережив ці події”.

“Якщо порівнювати із березнем 2020 року, то там були пікові угоди на вторинному ринку ОВДП з відсотковою ставкою 20-25%. Вчора ми спостерігали пікові ставки на нашому вторинному ринку ОВДП 16-17%. Беручи до уваги більш високі ставки на вторинному ринку, для раціонального інвестора, який хоче купити ОВДП, немає сенсу приймати участь у первинних аукціонах. Значно дешевше купити на вторинному ринку”, – розповів він.

Заступник голови НБУ Сергій Ніколайчук зазначив, що з 1 по 18 січня нерезиденти продали на вторинному ринку ОВДП на 4,8 млрд грн та отримали 1,7 млрд грн від Мінфіну в рамках погашення ОВДП.

Лупін вважає це тимчасовим явищем. “Після деескалації дохідності зрівняються на первинному та вторинному ринках. Відповідно, Мінфін зможе залучати гривню на аукціонах”, – сказав топменеджер НБУ.
 
Реєстрація
06.04.09
Місто
Київ
Телефон
Samsung Galaxy S22Ultra

НБУ пояснив, чому підвищив облікову ставку до 10% усупереч рішенню комітету монетарної політики
Правління врахувало динамічну зміну вартості українських активів.


Правління Національного банку України 20 січня встановило облікову ставку 10% усупереч рішенню комітету монетарної політики (КМП) про 11% через стабілізацію на валютному ринку, повідомила пресслужба НБУ.

НБУ пояснив, що дискусія КМП не є голосуванням за проєкт рішення з монетарних питань у класичному розумінні діяльності комітетів, що ухвалюють рішення, оскільки рішення ухвалює правління наступного дня з урахуванням результатів обговорення напередодні.

"Членами Правління НБУ додатково враховувалася динамічна зміна вартості українських активів та ознаки стабілізації на валютному ринку, які з’явилися упродовж другої половини дня 19 січня та зранку 20 січня. За таких умов посилився ризик, що неочікувано жорстка реакція з боку НБУ може бути невірно сприйнята учасниками ринку та спричинить небажану їхню реакцію. З огляду на зазначені чинники окремі члени Правління змінили свою позицію порівняно з тією, за яку висловлювалися на засіданні КМП. Це й відобразилося на фінальному рішенні щодо розміру ставки", – пояснив регулятор.
 
Реєстрація
06.04.09
Місто
Київ
Телефон
Samsung Galaxy S22Ultra

Україна та Литва обміняються досвідом щодо випуску власної цифрової валюти
Про це йшлося під час онлайн-зустрічі керівництва Нацбанку України і Банку Литви.


Голова НБУ Кирило Шевченко та його заступник Сергій Ніколайчук 31 січня провели онлайн-зустріч з очільником Правління Банку Литви Гедімінасом Шимкусом, де обговорили стан справ на валютному ринку нашої держави.

"Керівництво Національного банку прокоментувало коливання курсу національної валюти, підкресливши, що ситуація є контрольованою. Крім того, Кирило Шевченко наголосив на стабільності функціонування банківської системи та наявності в банків України запасу фінансової міцності", – повідомляє пресслужба НБУ.

Керівництво центральних банків України та Литви обговорило питання про обмін досвідом щодо випуску власної цифрової валюти.

В Україні для цього вже зробили перший крок у 2021 році. Тоді Нацбанк розпочав проєкт "Е-гривня".

Його мета – широкомасштабний випуск цифрової форми гривні, опрацювання варіантів, як її використовувати, а також визначення фінансової стабільності та оптимальних характеристик валюти.
 
Реєстрація
06.04.09
Місто
Київ
Телефон
Samsung Galaxy S22Ultra

Українські банки подвоїли прибуток у 2021 році
Минулого року платоспроможні банки отримали 77,5 млрд грн чистого прибутку.


Платоспроможні банки України у 2021 році отримали 77,5 млрд грн чистого прибутку, що вдвічі більше, ніж за 2020 рік.

Про це повідомляє "Інтерфакс-Україна" з посиланням на дані Національного банку України (НБУ).

Відповідно до них, у четвертому кварталі прибуток банків склав 26,1 млрд грн, що в 12,6 раза більше за показник аналогічного періоду минулого року.

Зазначається, що доходи банків у 2021 році зросли на 9,5% – до 273,843 млрд грн проти 250,2 млрд грн за аналогічний період минулого року.

Водночас, комісійний дохід зріс на 25% – до 58,1 млрд грн.

Тим часом витрати банківської системи за 2021 рік скоротилися на 6,7% порівняно з цим показником 2020 року – до 196,313 млрд грн, зокрема, відрахування до резервів – у 1,9 раза, до 3,4 млрд грн. Водночас, комісійні витрати зросли на 25% – до 58,1 млрд грн.

Станом на 1 січня 2022 року з 71 платоспроможних банків 66 банків були прибутковими, збитки отримали лише 5 банків на загальну суму 400 млн. грн. Прибуток сектора став менш концентрованим: п'ять найбільших банків сформували 67% прибутку порівняно з 83% за підсумками 2020 року.
 

Howl

Да трам же тарарам!
Команда форуму
Реєстрація
06.11.11
Місто
Краматорський р-н
Телефон
POCO F5, LG V30S+ ThinQ
 

Себастьян Перейро

торговець чорним деревом
Реєстрація
09.08.09
Місто
Михайлівка
Телефон
Lenovo P2
Приватовское отделения закрыто
 
Реєстрація
03.07.16
Місто
Ужгород
Телефон
Redmi Note 11 Pro
Нацбанк підвищив облікову ставку з 10% до 25%

Національний банк очікує, що підвищення облікової ставки до 25% буде достатнім для послаблення тиску на валютному ринку та стабілізації інфляційних очікувань, що в перспективі створить передумови для переходу до циклу зниження облікової ставки.

Що означає зміна ставки?

Зміна облікової ставки є важливим сигналом для визначення банками процентних ставок за вкладами і позиками. Чим вище ключова ставка, тим дорожче кредити і депозити в нацвалюті.

Максимальна облікова ставка в Україні становила 30% (березень-серпень 2015), а мінімальна 6% (червень 2020 — березень 2021).
 
  • Like
Реакції: cat

Bebobi

Заблокирован
Реєстрація
04.01.22
Місто
Ужгород
Телефон
Pixel 5
Розізлили бігунці НБУ, не сподобалась йому спекуляції на двох різних курсах.
Хотіли використовувати лазейки чисто для себе, а на ділі зараз приб'ють всіх. Якби не ці махінації з карточками може ще би пару місяців протягнули з поступовим підняттям ставок і не було б такого удару.
 
Реєстрація
30.03.10
Місто
Миколаїв,0512
Телефон
Redmi 5Plus,Redmi Note8T
Та же новость, но на другом ресурсе

Но интересно - если учётная ставка 25%, то и депозиты должны подрасти до этого уровня?
Или это просто лимит? Типа можно от 1% до 25% банкам ставить, а вот уже 33% годовых нельзя...
 
  • Like
Реакції: drmz
Зверху