Ви використовуєте застарілий браузер. Цей та інші сайти можуть відображатися в ньому некоректно. Необхідно оновити браузер або спробувати використовувати інший.
Система РЖ/ПЖ (резервого/постійного живлення) для дому
Це банально зручніше, ПЗВ або двуполюсний автомат потрібно відключати руками, а реле розмикає контакти (чи як виявилось один контакт з фазою) при зникненні напруги автоматично.
В такому випадку, можна використати двополюсний магнітний контактор. Реле напруги буде керувати магнітним контактором, а контактор - розривати фазу і нуль.
Тобто на вхід мені теж краще замість того автомата однополюсний поставити? А як тоді бути з тим що я можу створити небезпеку іншим якщо в мене буде працювати зарядна станція чи інвертор?
Тобто на вхід мені теж краще замість того автомата однополюсний поставити? А як тоді бути з тим що я можу створити небезпеку іншим якщо в мене буде працювати зарядна станція чи інвертор?
Я читаю ПУЕ 2017 року видання і там пишеться наступне:
"1.7.157 Не допускається вмикати комутаційні апарати в кола PE- і PEN-провідників, за винятком випадку живлення електроприймачів за допомогою штепсельних з’єднань.
Допускається одночасно вимикати всі провідники на вводі в електроустановки індивідуальних житлових, дачних будинків і аналогічних до них об’єктів, які живляться однофазними відгалуженнями від повітряної лінії. У цьому разі поділ РЕN-провідника на РЕ- і N-провідники необхідно здійснювати до ввідного захисно-комутаційного апарата."
Цей пункт закинув для тлумачення до різних ШІ. Відповідь була однаковою. Якщо на ввід приходять два провідники L і PEN, то PEN розривати заборонено. L і N можна розривати двополюсним автоматом, якщо до нього PEN поділено на PE (PE додатково заземлено) та N -- при цьому PE розривати заборонено.
Дай послання на нормативний документ, який підтверджує зворотне, що без PE можна розривати одночасно L з N.
"...за винятком випадку живлення електроприймачів за допомогою штепсельних з’єднань..."
Штепсельне з'єднання - це, мабуть, звичайна розетка. Тобто все ж за якихось умов навіть ПУЕ дозволяє це зробити з двома проводами з двох наявних. Можливо, заборона на вимкнення PEN - це не зовсім побутовий варіант сценарію, а щось з промислових тем.
Думаю, додатково треба зрозуміти про яку систему заземлення йде мова. Мабуть, обговорюємо варіант TN-C.
До речі, а тоді PEN в TN-C - є захисним провідником або ні?
Я все ще не розумію логіку заборони вимкнення PEN провідника, який не є захисним провідником, який неможливо під'єднати до PE клем побутових пристроїв. Скажімо, PEN десь на шляху до повторного заземлювача в ТП пошкоджується й фактично на PEN може з'явитися фазний потенціал, який через пристрої кінцевих споживачів буде шукати коротший шлях до заземлювача або просто до землі.
Якщо між N та PE інколи можливо побачити 30 V різниці, то фактично маючи одночасний контакт з N та якоюсь побутовою конструкцією (наприклад, радіатори опалення або металічна водопровідна система), можливо створити деякий струм між цими теоретичними контактами.
То фактично це не захист, а навпаки створення додаткових ризиків у разі не роз'єднання так званого PEN.
Коли мова йде про роз'єднання L та PEN, то мова йде про синхронне роз'єднання, тобто одночасно й разом, а не окремо PEN або N.
Цей сайт використовує файли cookie, які допомагають персоналізувати Ваш контент і зберегти вхід в систему, якщо Ви зареєстровані.
Продовжуючи користуватися цим сайтом, Ви погоджуєтеся на використання нами файлів cookie.