Система РЖ/ПЖ (резервого/постійного живлення) для дому

Місто
Одеса
Місто
Тернопіль
Телефон
Moto g54 5G
А обов"язково треба, щоб саме реле напруги розривало нуль?
А ПЗВ не підходить? В ПЗВ розривається і фаза і нуль.
Або двополюсний автомат.
Це банально зручніше, ПЗВ або двуполюсний автомат потрібно відключати руками, а реле розмикає контакти (чи як виявилось один контакт з фазою) при зникненні напруги автоматично.
В такому випадку, можна використати двополюсний магнітний контактор. Реле напруги буде керувати магнітним контактором, а контактор - розривати фазу і нуль.

Паук

Пивовар
Команда форуму
Місто
Полтава
Телефон
(M) forever
У США також використовують дві напівфази для мало навантажених споживачів.
В Штатах використовують фазу та нуль як 120В для всякої мєлочьовки та 2 фази як 240В для потужних споживачів

Місто
Київ
Телефон
RN15pro+ КС ВР оптим
В мене тільки 2 провідника тож виходить що я зробив правильно що поставив однополюсник.
У тебе ж на вводі стоїть двуполюсний ввідний автомат, який розриває L і PEN, а на групи споживачів у тебе правильно.

Тобто на вхід мені теж краще замість того автомата однополюсний поставити? А як тоді бути з тим що я можу створити небезпеку іншим якщо в мене буде працювати зарядна станція чи інвертор?

Місто
Тернопіль
Телефон
Moto g54 5G
Тобто на вхід мені теж краще замість того автомата однополюсний поставити? А як тоді бути з тим що я можу створити небезпеку іншим якщо в мене буде працювати зарядна станція чи інвертор?
Став/використовуй двополюсний і не парся. Двополюсником будеш повністю відключений від будинкової/міської мережі.

Місто
Керкира
як дізнатись що це в у будинку L та PEN, а не L та N (будинок старий 40+)
Якщо в тебе заходить два провідника, то це L та PEN (дивись зображення до повідомлення). Якщо є окремий N, то повинен бути окремий PE.

В мене тільки 2 провідника тож виходить що я зробив правильно що поставив однополюсник.
У тебе ж на вводі стоїть двуполюсний ввідний автомат, який розриває L і PEN, а на групи споживачів у тебе правильно.

Фактично вимкнувши L та N знижується ризик створення ланцюжка між чимось та потенціалом N, як приклад свій ДБЖ з двома фазами.
Я читаю ПУЕ 2017 року видання і там пишеться наступне:
"1.7.157 Не допускається вмикати комутаційні апарати в кола PE- і PEN-провідників, за винятком випадку живлення електроприймачів за допомогою штепсельних з’єднань.
Допускається одночасно вимикати всі провідники на вводі в електроустановки індивідуальних житлових, дачних будинків і аналогічних до них об’єктів, які живляться однофазними відгалуженнями від повітряної лінії. У цьому разі поділ РЕN-провідника на РЕ- і N-провідники необхідно здійснювати до ввідного захисно-комутаційного апарата."

Цей пункт закинув для тлумачення до різних ШІ. Відповідь була однаковою. Якщо на ввід приходять два провідники L і PEN, то PEN розривати заборонено. L і N можна розривати двополюсним автоматом, якщо до нього PEN поділено на PE (PE додатково заземлено) та N -- при цьому PE розривати заборонено.

Дай послання на нормативний документ, який підтверджує зворотне, що без PE можна розривати одночасно L з N.

В деяких старих будинках тільки фази є, без нуля, сумуються разом у 220 В.
Фактично це те, що видає зарядна станція чи генератор -- різниця потенціалів. Про раніше писав.
"...за винятком випадку живлення електроприймачів за допомогою штепсельних з’єднань..."
Штепсельне з'єднання - це, мабуть, звичайна розетка. Тобто все ж за якихось умов навіть ПУЕ дозволяє це зробити з двома проводами з двох наявних. Можливо, заборона на вимкнення PEN - це не зовсім побутовий варіант сценарію, а щось з промислових тем.

Думаю, додатково треба зрозуміти про яку систему заземлення йде мова. Мабуть, обговорюємо варіант TN-C.
До речі, а тоді PEN в TN-C - є захисним провідником або ні?

Я все ще не розумію логіку заборони вимкнення PEN провідника, який не є захисним провідником, який неможливо під'єднати до PE клем побутових пристроїв. Скажімо, PEN десь на шляху до повторного заземлювача в ТП пошкоджується й фактично на PEN може з'явитися фазний потенціал, який через пристрої кінцевих споживачів буде шукати коротший шлях до заземлювача або просто до землі.
Якщо між N та PE інколи можливо побачити 30 V різниці, то фактично маючи одночасний контакт з N та якоюсь побутовою конструкцією (наприклад, радіатори опалення або металічна водопровідна система), можливо створити деякий струм між цими теоретичними контактами.
То фактично це не захист, а навпаки створення додаткових ризиків у разі не роз'єднання так званого PEN.

Коли мова йде про роз'єднання L та PEN, то мова йде про синхронне роз'єднання, тобто одночасно й разом, а не окремо PEN або N.
Post automatically merged:

Дві фази перестали заводити в кінці 60х
В мене в будинку 3 фази (пів, по 115 В) заходять, а далі попарно ідуть на квартири у шаховому порядку.
А як це працює?
Автотрансформатор знижує напругу до рівня міжфазної напруги не 400 V, а 230 V? Й тим самим фазна напруга стає 115 V?

Так тоді мова не про 115 V, а про 127 V фазної напруги, щоб отримати хоча б 220 V міжфазної напруги.

Не розумію, навіщо такий варіант під'єднання, щоб мережа була 3 проводовою, а не з 4 або 5 проводами?

Останнє редагування:
Зверху