Філологи-мовознавці. Клуб ботанів

Кочевник

Ховрах-Терорист
Команда форуму
Місто
Київ, Львів
Телефон
Sams Note 20 Ultra + S8
Прізвище і ім`я, зазвичай, виражають належність особистості до етносу.
А приналежність особистості до певного етносу і визхначає ступінь володіння мовою цього етносу.
Хоча були випадки, коли представники інших етносів займалися підтримкою мови чужого етносу. Але це - поодинокі випадки.

OSV

Місто
Харків
Телефон
С номеронабирателем...
Помітив, що чомусь в переважній більшості саме російськомовним близькі проблеми внесення змін до правопису.

Це спосіб привернути увагу до недотепности сортувати людей за певними ознаками
Друг, ты уже сам себе нехило противоречишь. Выше похоже не зря писали "оце вас зашторило, пане Кнедлику". Может выйдешь воздушком подышишь, глубоко-глубоко, должно попустить... надеюсь.

knedlyk

Заблокирован
Місто
🟦🟨
Телефон
Піксель
Помітив, що чомусь в переважній більшості саме російськомовним близькі проблеми внесення змін до правопису.

Це спосіб привернути увагу до недотепности сортувати людей за певними ознаками
Друг, ты уже сам себе нехило противоречишь. Выше похоже не зря писали "оце вас зашторило, пане Кнедлику". Может выйдешь воздушком подышишь, глубоко-глубоко, должно попустить... надеюсь.

Може й так, дякую за пораду.
Ви взяли лише частину моєї цитати - наведіть повністю.

Місто
Київ
Телефон
Samsung M12 (Life, Lyca)
Відносно Сергія Єфремова, то його предок був священиком і щоб отримати сан змушений був змінити прізвище з Охріменка на Єфремова!

ПотапаПапа

ОстапаПапа
Місто
Черновцы
Телефон
Samsung Galaxy S10e
"покласти на ноги" дітей

попалась такая фраза. Я всегда недоумевал с тех случаев, когда некоторые люди употребляют слово "поклав" в ситуациях где имело бы смысл заюзать слово "поставил", и вот сопсна вопрос: а как по такой аналогии будет
положить на сприну? o_O
Post automatically merged:

Забыл сказать! Фраза использовалась в контексте "поставить на ноги".

GAS

Бесарабський бандерівець
Команда форуму
Місто
Рені
Телефон
Xiaomi 12T
ПотапаПапа, может, региональное? В нашем краю (много молдаван, немного меньше гагаузов и болгар) наоборот, принято всё "ставить" - поставить сахар в чай, поставить борщ в тарелку, поставить ключи на полку и т. д. Поначалу это меня дико бесило, потом ржал, говоря "ну попробуй поставь", щас почти привык (хорошо хоть сам "ставить" не начал :giggle: ). А ещё здесь почему-то на громкость телевизора, магнитолы и т. д. говорят не "сделай тише", а "дай тише".

А ещё у молдован акцент смешной - во многих словах смягчаются согласные, типа "стенька", "ботиньки", "вилька", "тарелька"... "Поставь вильку рядом с тарелькой" :sneaky:

татаринн

Заблокирован
Місто
Одесса
ПотапаПапа, может, региональное? В нашем краю (много молдаван, немного меньше гагаузов и болгар) наоборот, принято всё "ставить" - поставить сахар в чай, поставить борщ в тарелку, поставить ключи на полку и т. д. Поначалу это меня дико бесило, потом ржал, говоря "ну попробуй поставь", щас почти привык (хорошо хоть сам "ставить" не начал :giggle: ). А ещё здесь почему-то на громкость телевизора, магнитолы и т. д. говорят не "сделай тише", а "дай тише".

А ещё у молдован акцент смешной - во многих словах смягчаются согласные, типа "стенька", "ботиньки", "вилька", "тарелька"... "Поставь вильку рядом с тарелькой" :sneaky:
И покушать оселедку они любят 😂 из тарельки видимо 😭

Місто
Бровари
Яка чудова та різнобарвна у нас країна...
Хто зможе, з'їздіть на фестиваль борщу до Опішні. Там і насипають, і наливають :)

Кочевник

Ховрах-Терорист
Команда форуму
Місто
Київ, Львів
Телефон
Sams Note 20 Ultra + S8

ГеоргийК

Пользователь
Місто
Київ
Телефон
Samsung A52
ПотапаПапа, может, региональное? В нашем краю (много молдаван, немного меньше гагаузов и болгар) наоборот, принято всё "ставить" - поставить сахар в чай, поставить борщ в тарелку, поставить ключи на полку и т. д.
Так вот, оказывается, откуда взялось "поставить прививку"! :)
С начала пандемии/вакцинации стал иногда слышать выражение, которое мне сильно режет слух: "поставить прививку" или "поставить вакцину". Задумался...
Вот, например, катетер точно можно только поставить или установить.)
Фраза "поставить укол" - вызывает у меня ассоциацию с образом старорежимной медички из советского чёрно-белого кино.)) Всё-таки "сделать укол" звучит более привычно.
А вот про прививку - лично для меня её можно только сделать, но никак не поставить!

А для кого "ставить прививку" звучит вполне приемлимо?

knedlyk

Заблокирован
Місто
🟦🟨
Телефон
Піксель
ПотапаПапа, может, региональное? В нашем краю (много молдаван, немного меньше гагаузов и болгар) наоборот, принято всё "ставить" - поставить сахар в чай, поставить борщ в тарелку, поставить ключи на полку и т. д.
Так вот, оказывается, откуда взялось "поставить прививку"! :)
С начала пандемии/вакцинации стал иногда слышать выражение, которое мне сильно режет слух: "поставить прививку" или "поставить вакцину". Задумался...
Вот, например, катетер точно можно только поставить или установить.)
Фраза "поставить укол" - вызывает у меня ассоциацию с образом старорежимной медички из советского чёрно-белого кино.)) Всё-таки "сделать укол" звучит более привычно.
А вот про прививку - лично для меня её можно только сделать, но никак не поставить!

А для кого "ставить прививку" звучит вполне приемлимо?
В українській "поставити" звучить доволі прийнятно в багатьох випадках. Якось чув пояснення, що все, що не впаде з умовної поверхні, можна поставити :) Праску, баняк, ручку на стіл, цеберко, стілець, склянку, але не м'яч, колесо (скотяться) - їх можна покласти лише. От щодо щеплення, то не впевнений, його скоріш дійсно роблять.

В той же час є ще купа дієслів, які позначають дії з умовними об'єктами: встановити, при/під/на/в/лаштувати, приміром.

Останнє редагування:
Місто
Харьков
Телефон
Nokia X2-02
knedlyk, я мав на увазі Історія України з 1991 до сьогодення.

Я на сході вчився і там інерція була доволі сильною з адаптацією до нових освітніх програм та скиданням бовванів в прямому та непрямому сенсах. У 8 класі я поступив до коледжу й ось там історію моєї країни на власних записах розкривав нам вчитель з історії родом з Литви - це були дійсно незабутні уроки (потім його "посунули") та на його місце прийшла якась совкова бабуся-ретроградка - далі було вже не цікаво. Спочатку ми вчили за підручником Грушевського, далі - Орест Субтельний, яким вже й в універі продовжував користуватися.

Особисто потягнувся до історії та мови вже пізніше, коли поїхав з рідного регіону та став подорожувати країною та й всім рекомендую, бо живучи в тому закутку, мало, що побачиш й ризикуєш залишатися українцем тільки за паспортом.

Так було до 2013го, потім війна все змінила.
Це для мене відкриття.
Але, не здивування.
Бо мав підозру, що не носій, і таки не носій.....

ПотапаПапа

ОстапаПапа
Місто
Черновцы
Телефон
Samsung Galaxy S10e
был бы я веруюшим, сказал бы "гордыня"

вот сегодня увидел такое мнение и сильно удивился... Я вот неверующий, но это слово юзаю. Не часто, но вот буквально на днях был случай, когда пришлось сотруднику одному сказать его. Вопрос к знающим - а чего й то камрад сказал "был бы я веруюшим"? реально это только религиозное слово?

vlad_g

Старший ухилянт
Місто
(Маріуполь) -> Кривий ріг
Телефон
POCO M5
Зверху