Sense Bank

Представник Sense Bank
Реєстрація
11.12.18
Місто
Київ
sense bank
sensebank.com.ua || ✎ База знань
0 (800) 50-20-50 по Україні, +380 (44) 298-8000 із-за кордону || ✉ [email protected] загальні питання, [email protected] електронні звернення
↪ онлайн-підтримка: Facebook Messages, Telegram, Viber viber://pa?chatURI=sensebankbot
iNET-банкінґ my.sensebank.com.ua My Sense Bank (ex МАБ) | Sense SuperApp мобільні застосунки
— — —
☝️ Представник банку — Sense Bank
 
Причина: прибрано інфу про 3344
Останнє редагування модератором:
Реєстрація
04.08.16
Місто
місто
Телефон
ТА-68
Реєстрація
01.07.18
Місто
Січ
смысл его переокрывать, если по доходному сейфу тот же %?
Чуть больше возможностей у ощадного, поэтому сдохсейф не использую.
основная возможность , пополнять не через карту ?
Мне удобней пополнять и выводить, и , вроде % в тот же день начинают капать.
 

protoss

Ен таро Адун!
Реєстрація
07.04.10
Місто
Іршава / Ужгород
Телефон
Samsung S21FE (050/067)
В Сенсі мені надіслали цілу статтю про те, як виникає мінус на дебетових картках, якщо знімати кошти чи платити закордоном.

Виїзд багатьох українців та українок за кордон, а згодом і новина про курси від НБУ вивели запитання про конвертацію в топ чату підтримки: звідки на дебетових картках через пару днів після зняття з’явився мінус, чому списання більші за очікувані… Насправді ця система існувала завжди — а зараз Now допоможе із нею розібратися.

Важливо!
Це огляд, присвячений дебетовим гривневим карткам. Картки в інших валютах можуть працювати по-іншому.
Про що йдеться?

Наведемо приклад. У людини є гривнева дебетова картка Альфа-Банку Україна Visa, з якою він поїхав до Польщі. На ній було 15 000 гривен: він перевірив курс “гривня-злотий” і успішно зняв готівку на всю суму у місцевому АТМ — на рахунку залишилося 10-20 копійок. Але коли через кілька днів зайшов почитати Now, то помітив: на рахунку чималий мінус!

Банк у прикладі міг бути будь-яким іншим з України, замість АТМ — умовний офлайн-магазин, але суть би не змінилася: відбулася конвертація.


Чому вона відбулася?

Чиєю карткою ви користуєтеся за кордоном? Відповісти можна по-різному, тому що:

  • Картки випускають банки.
  • Але перекази грошей з них та на них працюють за допомогою МПС — міжнародних платіжних систем. Їх зазвичай дві на вибір — Visa та Mastercard.
Це спричиняє три найважливіших моменти:

  • Різницю валют. Головна валюта для МПС — долар, валюта вашої картки може бути, наприклад, гривнею, а валюта операції — злотим.
  • Різницю курсів валют. Межі курсів для банків встановлюють регулятори в їхніх країнах, але у МПС є і свої курси — міжнародні.
  • Різницю між днем проведення та днем списання. Хоча ви одразу бачите у додатку факт операції та списану суму (для зручності), насправді сума “заморожується”, а реально списується через 2-3 дні. Найвірогідніше, курс вже буде іншим. Міжнародні банківські операції не миттєві.
З “рідними” для обох МПС доларовими операціями за гривневими картками все просто: пряма конвертація “гривня-долар” за курсами банку — в день операції та в день списання, а курсова різниця між цими днями додатково списується через 2-3 дні.

Труднощі починаються, якщо валюта операція якась інша.


У чому труднощі?

За винятком операцій “гривня-євро” з картками Visa (з якими, як і з доларовими, усе напряму та за курсами банку), операції “гривня-інша валюта” мають проміжну стадію — долар.

Повернемося до прикладу з початку огляду. Людина зняла у польському банкоматі з гривневої дебетової картки Visa 15 000 гривень у злотих. Ось що відбулося:

  • За курсом Visa злоті були переведені у зрозумілий для МПС долар.
  • Одразу ж, але за курсом банку, долар було переведено у рідну для банку гривню (вже тут ви втрачаєте на курсовій різниці МПС та банку).
  • Через 2-3 дні обидві ітерації відбулися ще раз — обидва курси встигли змінитися, тому відбулося додаткове списання різниці.
З останнього пункту і взявся нібито “неможливий” мінус на дебетовій картці: операція обов’язкова, вона має відбутися, різницю буде списано — навіть якщо вона перевищує кошти, що залишилися на картці. Ця ситуація має назву технічний овердрафт.

У Visa та Mastercard різні правила операцій “гривня-інша валюта” та “гривня-євро”. У Базі знань є зручна табличка, в якій розписані усі можливі варіанти — а для візуалів ми зробили відео про це в TikTok для Visa і для Mastercard.

Важливо! За операції “гривня-гривня” жодної конвертації, очевидно, не відбувається — валюта ж однакова… Але є винятки. Наприклад, улюблений сервіс таксі. Ваша картка у гривні, рахунок — у гривні, але рахунок сервісу таксі — в умовних Нідерландах, і саме на цей рахунок ви оплачуєте поїздку. Тут і приховалася описана раніше конвертація. Це називається комісія DCC, найпростіше її роз’яснення є у Базі знань.

Ох… Що ще треба знати?

  • Момент, на якому можна втратити гроші на додаткових списаннях — правило МПС для регіону.
Вони автоматично підвищують курс на певний %, якщо останнім часом спостерігаються курсові коливання. Механіка також описана у статті Бази знань.

  • Момент, на якому можна зекономити — вибір валюти за операцій у зарубіжних банкоматах.
Завжди обирайте валюту країни, в якій перебуваєте! Це допоможе уникнути додаткових конвертацій.

  • Момент, який непогано б знати — тарифні умови вашої Альфа-картки.
А раптом у них закладена комісія за конвертацію?! Дізнайтеся, як це перевірити.

І пам’ятайте останні новини від НБУ: щомісячний ліміт для усіх українських карток за кордоном — 50 000 гривень, а обмеження на формування курсів для фінансових організацій зняті.

Бережіть себе і свої гроші
 
  • Love
Реакції: webb
Реєстрація
21.08.16
Місто
Львів
Телефон
Redmi 9
Цікаво що буде з кредитними канакулами на фоні новини про збільшення облікової ставки? По факту в таких умовах банк працює собі в мінус, особливо по хамелеону
 

Priser

Все буде Україна!
Реєстрація
13.10.08
Місто
Павлоград
Телефон
Samsung S10e, Snapdragon
Банк змінить умови по існуючим продуктам (не в перший раз) і всі, хто не скористався 80/20 пожалкують.
 
Реєстрація
05.07.14
Місто
запорожье
Подскажите ,кредитные каникулы в алке закончились? Большая часть банков сообщила, а по алке инфы не нашло.
 

rotax

iManiac
Реєстрація
22.03.11
Місто
Харьков
Телефон
 iPhone 15 Pro
Howl Начисление сумм к выплатам разве не является окончанием каникул по факту? В приложении это видно.
Не хочу особо спорить, может быть можно и не платить.
Дизлайк так дизлайк.
 
Реєстрація
27.10.07
Місто
Сумы
Телефон
MI A3
Есть деньги на доходном сейфе, если не платить ОМП по хамелеону, то снимут автоматом?
 
Реєстрація
30.05.12
Місто
Куренiвка
Телефон
C75,MC100,S930,Mi Max2

Себастьян Перейро

торговець чорним деревом
Реєстрація
09.08.09
Місто
Михайлівка
Телефон
Lenovo P2
Якщо через сенс сплачувати за комунальні послуги, то можливо якось змінювати призначення платежу власноруч ? Обрав постачальника за номерому ОР, спробував написати власне призначення платежу, потім знизу натиснув "зберегти", зайшовши знову в цей платіж - призначення не зберіглось, а лишилось по замовчуванню, знову відредагував, натиснув "зберегти" та здійснив оплату, але в квитанції знову призначення не зберіглось. З веб версії МАБ, платіж здійснений через сенс, не має можливості надіслати квитанцію на емейл - не натискається кнопка "сервіс". у всіх так ?
 

LiquidStrm

>/dev/null
Реєстрація
06.09.19
Місто
Banderstadt
Телефон
LG v60 5G
Власне призначення можна вказати лише якщо створити платіж по IBAN без використання шаблону, тоді і зберігти дасть.

Ще мінус оплати з додатку алли за комуналку, як на мене, у тому, що нема остаточного екрану із всіма параметрами платежу ДО його здійснення. У того ж моно перед самою оплатою тобі показує всю інформацію детально, із можливістю відмовитися.
 

Себастьян Перейро

торговець чорним деревом
Реєстрація
09.08.09
Місто
Михайлівка
Телефон
Lenovo P2
Зверху