Філологи-мовознавці. Клуб ботанів

RifleR

👻👻👻
Місто
Київ
Телефон
iPhone, Samsung
Серед моїх галицьких знайомих є один-єдиний, шо любить сказати "спасибі" замість "дякую". Всім іншим то ріже вухо.
Бо це москализм від "спасі бог"
це не москализм. Не всі слова, що співпадають у нас з росіянами, запозичені у них. Досить вже цієї меншовартості.

fiunigo

Заблокований
Місто
Львів
Досить вже цієї меншовартості.
Та до чого-ж тут меншовартість? Тут діє лише чистої води логіка :)
Ви, як і той мій знайомий, що вживає слово "спасибі" тому що йому воно подобається, намагаєтеся не зауважувати що українською "спасі" - це "врятуй" і якщо вже перекладати рідною москальське російське словосполучення "спасі бог", відкинувши останню літеру, то вийде "врятуйбо".

Але навіщо воно, якщо є чудове автентичне слово "дякую"?

Останнє редагування:

fiunigo

Заблокований
Місто
Львів
vlad_g, а хто вам сказав що слов'янське є саме "спасі бог", яке використовуюь московитські орди агресора, а не dziękuję, ďakujem, děkuji, що використовують найбільш ідентичні українському польський, словацький та чеський західнослов'янські етноси?

Ба навіть балканські слов'яни, для яких "дякую" - це "hvala vam", не перетинаяються з ординцями у тому,

ПотапаПапа

ОстапаПапа
Місто
Черновцы
Телефон
Samsung Galaxy S24fe

plebis

why so serious?
Команда форуму
Місто
Київ
Телефон
OnePlus 10 pro
fiunigo, з іронією хєрово, українську літературу не читав в школі, гуглити не вмієш, а в дискусію лізеш з гонором як у Арестовича. Почитай трохи про предмет обговорення і попустись трохи.
P.S. Cлово "спасибі" звучить стрьомно і ненатурально як на мене будь-де, окрім, власне літератури, де автор використовує специфічну мову і воно вписується в загальний стиль. Не тому що русизм, бо це не русизм.
P.P.S. Аргументи про словʼянскість чи автентичність - в цілому хєрня, яка ні на шо не впливає

Останнє редагування:

RifleR

👻👻👻
Місто
Київ
Телефон
iPhone, Samsung
українською "спасі" - це "врятуй" і якщо вже перекладати рідною москальське російське словосполучення "спасі бог", відкинувши останню літеру, то вийде "врятуйбо".
до чого тут «врятуй», що за маячня?
Існують люди, в яких професія - вивчати мову, її розвиток і історію. І я скоріше повірю їм, а не доморощеним філологам, які думають, що українській мові від сили сто років і що всі українські слова мають бути унікальними і не зустрічатися в інших мовах.

exdvag

Ненавиджу росію а вона мене.
Місто
some time in any city EU.Permanently from Lutsk
Телефон
Iphone from China
Spasi ..... Як варіація дуже вам вдячний у сотнях сіл на Балканах і в інших народів...не приплутуйте сюди Бога, і не тільки пуно хвала. :) там варіант. завжди кажу спасибі хоча з Богом з моєї сторони ідеологічні розбіжності, бо забагато бачив. Щоб не було ні спасибо ні дякую..що від ополячення населення.

Кочевник

Ховрах-Терорист
Команда форуму
Місто
Галичина
Телефон
Sams Note 20 Ultra + S8
Якщо ви використовуєте слово "електрохарчування", ставте після нього хоча б смайли маразм сарказм. Невже ніколи не чули "живлення"?

Tartak

Заблокований
Місто
Чернiвцi
ставте після нього хоча б смайли маразм сарказм. Невже ніколи не чули
Це те саме коли використовують словосполучення " я рахую, так буде краще" та подiбнi.
Про "вважаю" великi знавцi мови навiть в телевiзорi нiчого не чули. :)
Звiльнити та розстрiляти всiх TV "редакторiв" iдiотiв.

Останнє редагування:

Кочевник

Ховрах-Терорист
Команда форуму
Місто
Галичина
Телефон
Sams Note 20 Ultra + S8
Це те саме коли використовують словосполучення " я рахую, так буде краще" та подiбнi.
Ці два словосполучення навіть обіграні в пісні Уругвай гурту Борщ.

Дехто вважає
А дехто рахує
Що десь в Уругваї
Люди сумують

Місто
Харьков
Телефон
Nokia X2-02

exdvag

Ненавиджу росію а вона мене.
Місто
some time in any city EU.Permanently from Lutsk
Телефон
Iphone from China
Приклад китайської мови, тої самої якою розмовляють майже до...великої кількості людей на планеті, а керує ними один муд@... що не як не заспокоїться в прагненні захопити Тайвань. А ще до того ж товаришує, ну тобто в їх відносинах віддоміновує по повній іншого муд@... який би вже скоріше упокоївся щоб чортами на парадах керувати. Як же воно все для кількох мільярдів вух звучить

Зверху