Харчові продукти: якість, ціни, акційні пропозиції

dima1

Moderator
Команда форуму
Місто
Мальмё
Телефон
Samsung Galaxy S20 Ultra

Гудзак

Хатуль мелумад - тварина типу кіт, що йде ланцюгом
Місто
Першотравенськ / Шахтарське (Січеславщина)
Телефон
Moto G9+; Moto G5+
Не представляю, как его можно пить.
Я в детстве тоже не представлял. А теперь - аж бегом, особенно, если рассматривать молоко (настоящее!) не как питье, а как еду - то бишь с хлебом, булкой и т.п. Домашнее молоко - это сила; ну, для перестраховки, само собой, можно кипятить - но это на любителя. Из "коробки" - это уже не-натуральное молоко. IMHO (с реверансами и политкорректностью :eek: ).

Місто
Киев
Телефон
Nokia 6230i
Я в детстве тоже не представлял. А теперь - аж бегом, особенно, если рассматривать молоко (настоящее!) не как питье, а как еду - то бишь с хлебом, булкой и т.п.
У меня наоборот: в детстве пил нормально, даже козье; а сейчас - жирное и всё тут. И тоже как еду, если что.

Місто
Чернигов
Молоко на заводе делают из молока путем сепарации, смешивания до нужной жирности и пастеризации. Нет там никакой химии.
Как либо пострадать от молока с большей долей вероятности можно покупая его с рук

С рук его, только идиоты покупают. Или с бабушкиных рук, или с проверенных.:)
P.S. Бабушкины руки-это руки собственной бабушки, если она есть, и держит коровку).

Місто
Львівська область
Телефон
Xiaomi Redmi 3S, Lenovo Yoga B-6000H
у нас в місті давно приватник поруч з сміттєвими баками поставив свій бак для ПЕТ-пляшок збирає їх, подрібнює, миє і продає; їздить на дорогому джипі. Орієнтовно 5 днів тому, ввечері, бачив як постійний продавець молока з ринку ввечері на велосипеді обїзджав ці баки в різних місцях міста (я його бачив у двох місцях) і нишпорив там в пошуках ПЕТ-пляшок. Звернув увагу на нього випадково: у нього лице таке "скотське"(пардон), тому запамятовується. Крім того, я знаю, що він живе в селі, котре знаходиться найдальше з навколишніх сіл. Спершу побачив його, як він на велосипеді гнав по дорозі о 9 вечора. Я подумав, мовляв, де ти до тепер був же ж, якщо ринок вже давно зачинений? Ну, виїхав він з темноти, в місці, де стояли сміттєві баки. Словом, в той же вечір я його побачив вдруге десь за пів кілометра від попереднього місця, коли я повертався додому. Йду, чую щось в сміттєвих баках копошиться голосно (ПЕТ-пляшки же ж шумлять дуже). Моя дорога повертала вбік (не проходила повз ті сміттєві баки, але вони були близько, що можна було почути). Як тільки я звернув у свій поворот, зза баків вискочив цей же продаван, і з похрускоючою сумкою заскочив на велосипед, і почав швидко їхати в той бік, де я бачив його вперше. Тепер молоко з ринку я вже не купую :)
Коли розповів це знайомій, то та згадала, як купила молоко, а там якась частинка плавала в ньому. Коли знайома прийнялася оглядати все прискіпливіше (вона завжди проціджує базарне молоко через сито), то побачила, що на різьбі ковпачка пляшки (я тих заглибленнях) був попіл від сигарет. Ймовірно, цю бутилку хтось десь знайшов. А власник її спочатку випив напій, а допоки пив - курив, і використовував кришку від пляшки як попельничку. Коли докурив - недопалки висипав з неї, а кришку прикрутив до пляшки. Продавець молока знайшов десь цю пляшку, прополокав водою лише пляшку (бо вона була ж чиста), а на кришку увагу не звернув.

Місто
Львівська область
Телефон
гагаг )) Ні, то крик душі. Бо живу в малому місті, де 1 супермаркет лише, а решта - все якійсь бичарні, що нема змоги вибрати місце для покупок їжі, яке хоч якось відповідає санітарним вимогам...
двічі натрапляв на кисломолочний сир, який був зі сміттям. Одного разу купив такий. То було минулого року. В старої бабці купив. А цього місяця знову чуть так не влетів на гроші - з виду охайна господиня продавала сир. Коли я поцікавився ціною, вона почала зазивати до покупки. Я підійшов, сказав, що спершу огляну, і, якщо все гаразд, то куплю увесь її сир (мала декілька штук; думаю, покладу в морозилку, щоб не ходити часто за покупками). Підняв той мішечок, дивлюсь знизу - а там безліч сміття. І це точно воно не наелектизувалось до зовнішньої сторони пакета. Продавчиня дуже застидалась, і я - так само.

ось трешняк: в кіоску під моїм домом немає туалету. Кіоск великий, і був перегороджений навпіл. В тій другій частині був склад + там же справляли нужду продавці. Коли власник кіоску вирішив в тій другій частині зробити ще один магазин - продавці почали справляти нужду У ВІДРО ЗА ПРИЛАВКОМ. Мій тато застав так продавчиню цю!!! Тоді я і дізнався про проблему з туалетом там. Ну а кілька років тому, там нічним охоронцем дуже довго працював чоловік з закритою формою туберкульозу. ЦЕ ВСЕ РЕАЛЬНІ ФАКТИ! ЦЕ НЕ "ОДНА БАБА СКАЗАЛА", А Я ПОЧУВ І ПЕРЕКАЗУЮ.
Є ще схожа історія з хлібним кіоском.

Добавлено через 50 минут
Люди, хто живе у великих містах - радійте цьому)) Ви не уявляєте, що існує щось таке, що ви сприймаєте як звичайне, буденне, а воно такеее благо!

Ще трохи історій:
під моїм домом стоїть хлібний кіоск. Така металева будка 3х3 метри. Місця там мало. А то ще хліб складують в таких плоских деревяних ящиках із хлібзаводу. Словом, в невеликих мухосранськах (хоча, то, певно, скрізь так) продавцями скрізь йдуть люди які не змогли себе десь знайти, чи то й не шукали ніколи. (пардон порядним людям, котрі працювали чи працюють продавцями в магазинах і читають це) Щоб бути продавцем, ніякої спецосвіти не треба, в підприємця ніяких санітарних книжок не треба, зарплата мала - то ось там часто і працюють люди такого рівня, що біля соціального дна (в більшості. я не кажу про абсолют). Ну от. Словом, сидиш увесь день в будці - скукота. А тут би полялякати з кимось про шось. Ну, той "хтось" обирається, звичайно, такого ж рівня, як ті продавани, бо з таким "своїм" є про що поговорити. Ближче до вечора, в післяробочий час, кіоск закривається, і там можна побухати. Впринципі, я точно не знаю, чи там ще залишається недопроданий хліб. Але припускаю, що з веееликою ймовірністю - так. Ну от, місця там мало (стоять стелажі з великими плоскими деревяними ящиками від хлібозаводу), то всі в тісноті сидять. Ну, від ніг, здіймається пил з підлоги по-любому, і осідає скрізь; люди кашляють, пчихають, чіхаються; хтозна в якому одязі (вдруг хто в гаражі ремонтував авто, і в такому одягу привалив? або хто зна, за що хто руками брався (собак, кішок, шкрябався де); хто зна який стан здоровя в кожного; падають волоски з тіла, голови, ніздрів, вус, перхоть, злущений епітелій з тіла :) І такі фестивалі в цьому кіоску - явище часте. Хліб там купувати бридко тепер..

В центрі міста відкрив хлібний кіоск син директора хлібозаводу. Почав ходити туди. Як бонус отримав опцію, що о 14:00 туди вдруге привозять хліб, і він ще гарячий. Радості не було меж! Тривало так пів року, до часу, коли моїй рідній сестрі двічі попалося гівенце мишаче у відрізаній скибці хліба. То ще повезло, що цей клад попався у місці різу ножем. Інакше, б не помітили. То були дві какулі вкупі. З продавцем в кіоску розмова ніяка: "принесіть, я віддам водіям, щоб ті показали на заводі, інакше я нічого не можу зробити". Хто зна, чи водії б не викинули цей хліб. Но принести я не зміг, бо сестра викинула цей хліб. Коли таке трапилося вдруге - продавець сказала: "нащо ви мені це говорите? Ви знаєте власника кіоску - поговоріть з ним!". Ну і 1 раз я був свідком, як один чоловік приніс їй таку ж буханку хліба і віддав. Робив він це скритно, щоб люди в черзі не здогадалися, а наостанок кинув слова "передайте туди". Ну, я відразу спалив в чому справа.

Останнє редагування:
Місто
Львівська область
Телефон
колись дописував у вікіпедію по наукових джерелах. Зараз зацитую про фальсифікацію їжі в Україні:

За даними Державної інспекції України з питань захисту прав споживачів, в Україні близько 80% харчової продукції фальсифіковано за одним або кількома показниками.
Джерело: Мишко О.А., Ус С.В. Ринкова атрибутика як елемент інноваційного процесу в товарній продукції // Проблеми раціонального використання соціально-економічного та природно-ресурсного потенціалу регіону: фінансова політика та інвестиції Збірник наукових праць. — Випуск XVII, № 2. – Київ, СЕУ / Рівне, НУВГП, 2011. – 360 с.

Найпоширенішим способом підробки є асортиментна фальсифікація, яка здійснюється шляхом повної або часткової заміни харчового продукту його замінником іншого виду або найменування із збереженням подібності однієї або кількох його характерних ознак. Суть її полягає в частковій заміні водою чи додаванні до харчового продукту низькоякісного замінника та повна заміна натурального продукту імітатором; заміна вершкового масла на маргарин в тортах та тістечках, що забороняється законодавством, додавання до борошна та крохмалю крейди, гіпсу, вапна, золи, до молока — крейди і соди. Має місце заміна продукту вищого ґатунку більш низьким. Поширеними способами фальсифікації є використання добавок, які імітують покращення якості, а також пересортування, кількісна фальсифікація (недоваження або недомірювання).
Джерело цитати: Мишко О.А., Ус С.В. Ринкова атрибутика як елемент інноваційного процесу в товарній продукції // Проблеми раціонального використання соціально-економічного та природно-ресурсного потенціалу регіону: фінансова політика та інвестиції Збірник наукових праць. — Випуск XVII, № 2. – Київ, СЕУ / Рівне, НУВГП, 2011. – 360 с.

Використовувані замінники бувають харчовими (дешевші, меншої цінності харчові продукти, але подібні до натуральних за однією або кількома ознаками) і нехарчовими.

Розповсюдженою є фальсифікація продуктів на основі рослинних жирів (шоколад, оливкова, горіхова, гарбузова олії, ароматичні олії та інші), при цьому фальсифікація вершкового масла і продуктів переробки коров'ячого молока (вершки, сметана, сир, згущене і сухе молоко, морозиво та інші продукти) набуває глобальних масштабів. Склад спредів може не відповідати нормативній документації за вмістом молочного жиру, оскільки спреди фальсифікують додаванням більшої кількості рослинних жирів.
Джерело цитати:
Чмиленко Ф. О., Сидорова Л. П., Мінаєва Н. П., Сандомирський О. В. Ідентифікація молочної продукції з низьким вмістом жиру хроматографічними методами // Вісник Дніпропетровського університету Науковий журнал. — 2008, Хімія. Вип.14. ISSN: 9125-0912

Гудзак

Хатуль мелумад - тварина типу кіт, що йде ланцюгом
Місто
Першотравенськ / Шахтарське (Січеславщина)
Телефон
Moto G9+; Moto G5+
в Україні близько 80% харчової продукції фальсифіковано за одним або кількома показниками.
...завдяки цьому на багатьох форумах є теми накшталт "Неплохая тушенка", "Украинский коньяк - какой лучший" або "Грузинское вино в Украине настоящее?". Небайдужі складають власні white- та black-list'и - нам на радість та на здоров'я.

Місто
Львівська область
Телефон
ще цікаві наукові факти про їжу і про Україну. Інформація мною перевірена особисто (я читав ці праці і з них викопійовував).

про картоплю:
Україна перебуває на третьому місці у світі за масштабом споживання картоплі на душу населення, поступаючись у цьому лише Білорусі (181 кг) та Киргизстану (143 кг). В Україні цей показник становить 136 кг.
Джерело: Н. С. Кожушко, В. І. Оничко, О. В. Ільченко, М. М. Сохожко Концепція розвитку картоплярства Сумської області на період до 2015 року // Вісник Сумського аграрного національного університету. Серія «Агрономія і біологія», випуск 4, 2011 (ця інформація є на сторінці 70)

на першому місці - Білорусь. Власне, тому і дехто називає їх "бульбаші". (це інфа від мене)

У 1942 році в умовах військового часу за підрахунками агрономів 1942 року випливало, що для однієї дорослої «міської людини» потрібно виростити 120 кг картоплі (враховуючи, що картоплю потрібно запасти на 8 місяців і що в день одна особа споживає 0,5 кг картоплі), а під цю культуру з цією метою мало бути відведено не менше 80 квадратних метрів земельної площі.
Джерело: Раевский Н. Выращивайте овощи — Ф-ка юношеской книги изд-ва ЦК ВЛКСМ «Молодая гвардия», 1942. Тир. 30 000 екз. Сторінка:66

рівень споживання картоплі, який вважався потрібним у 1942 році - 120 кг на одну особу (на 8 місяців). В Україні рівень споживання у 2011 році - 136 кг на рік!

Картопля і хліб є товаром нижчої споживчої цінності, і в економічній теорії значне споживання хліба та картоплі свідчить, що у людей немає грошей купувати якісніші продукти харчування.
Джерело: Кулаєць М. М., Просянік В. М., Бабієнко М. Ф., Витвицька О. Д., Бузовський Є. А., Скрипниченко В. А. Інноваційна складова виробництва як фактор забезпечення продовольчої незалежності // Агроінком. Науковий журнал. — 2011, № 4
Джерело: Доктор економічних наук, аналітик Інституту міжнародної економіки імені Пітерсона (Вашингтон, США) Назар Холод. Диявол ховається у деталях. Як тлумачити дані української економічної статистики в особистому блозі на сайті Голосу Америки. 15/08/2012

У наборі продуктів українців переважають і значно перевищують раціональну норму картопля, хліб і хлібопродукти. Порушення раціону харчування значною мірою активізує ряд захворювань, особливо системи кровообігу.
Джерело: Сирохман І. В. Товарознавство харчових продуктів функціонального призначення: навч. С 40 пос. [для студ. вищ. навч. закл.] / І. В. Сирохман, В. М. Завгородня. — К.: Центр учбової літератури, 2009. — 544 с. — ІБВК 978-966-364-803-3

Україна займає перше місце в Європі за смертністю від серцево-судинних захворювань
Джерело: ТСН https://tsn.ua/zdorovya/ukrayina-li...tnistyu-vid-sercevo-sudinnih-zahvoryuvan.html
Джерело: УНІАН https://health.unian.ua/country/167...ti-vid-sertsevo-sudinnih-zahvoryuvan-moz.html

Кількість людей, які мають хвороби системи кровообігу в Україні, досягла цифри у 25,8 мільйона. Показник смертності від хвороб системи кровообігу в Україні у 2009 у структурі загальної смертності населення становив 65,2 % та посів одне з перших місць в Європі як серед всього населення, так і серед населення працездатного віку.
Джерело: 30.03.2011 http://www.moz.gov.ua/ua/portal/pre_20110330_1.html

Середня енергетична цінність продуктів добового раціону на людину в розвинутих країнах є вищою, ніж в Україні. Якщо у США цей показник дорівнює 3800 ккал, а у Канаді — 3590, то у Польщі — 3400, Росії — 3054 ккал, а в Україні — всього 2910 ккал, що зумовлено більш високим споживанням хлібобулочних продуктів і картоплі замість споживання інших складових продовольчого кошика — м'ясних і молочних продуктів.
Джерело: М. В. Місюк. Про державне регулювання розвитку галузі скотарства. // Міжнародний науково-виробничий журнал «Економіка АПК», 2009, № 4. (с.: 113—114)

Крім того, у населення України спостерігається так званий «прихований голод» за рахунок дефіциту в харчовому раціоні мікронутрієнтів: вітамінів, особливо антиоксидантного ряду (А, Е, С), макро- і мікроелементів (йоду, заліза, кальцію, фтору, селену).
Джерело: Л. Я. Івашків. Основні принципи оздоровчого харчування // Вісник Львівського інституту економіки і туризму Науковий журнал — 2009. — № 4

За офіційними прогнозами ООН, до 2050 року в Україні очікують одне серед найбільших скорочень населення у світі — на 18 мільйонів осіб. Тенденція до зменшення кількості українців стабільна. Одним з основних чинників, що впливають на смертність, спеціалісти вважають неякісне харчування з раннього віку.
Джерело: С. Д. Мельничук, Л. В. Баль-Прилипко. Сучасний стан та перспективні напрями розвитку виробництва м′ясних продуктів дитячого харчування // Національний університет біоресурсів і природокористування України. Український навчально-науковий інститут якості біоресурсів та безпеки життя НУБіП України. Збірник праць за підсумками ІІ Міжнародної науково-практичної конференції молодих вчених, аспірантів і студентів. Наукове видання. Частина 1. 20-22 квітня 2011 р.

Добавлено через 36 минут
про питання регулювання безпечності харчових продуктів (інформація з наукових джерел):

У Канаді питаннями регулювання безпечності харчових продуктів, розробленням директив і норм займається Федеральна служба охорони здоров’я Канади (НС), контролем і наглядом за дотриманням вимог стандартів — Канадська інспекція контролю якості харчових продуктів (CFIA). Тобто 2 установи.

У Франції оцінку ризиків, пов’язаних із харчовими продуктами, здійснює Французьке агентство з безпечності харчових продуктів (AFSSA), а контроль і нагляд — Головне управління з харчових продуктів (DGAL), підпорядковане Міністерству сільського господарства. Тобто 2 установи.

В США — це Управління харчових продуктів і ліків (FDA) та Служба інспекції безпечності харчових продуктів (FSIS). Тобто 2 установи.
Джерело: Алексеева Е. В. Совершенствование организационной структуры системы управления качеством и безопасностью / Е. В. Алексеева // Пищевая пром-сть. — 2007. — № 5. — С. 72—73.

В Україні система гарантування безпечності харчових продуктів включає чотири міністерства та сім комітетів і служб:

Міністерство охорони здоров’я,
Міністерство аграрної політики та продовольства,
Міністерство економічного розвитку і торгівлі,
Міністерство екології та природних ресурсів,

Державна санітарно-епідеміологічна служба,
Державна служба з карантину рослин,
Державний комітет ветеринарної медицини,
Державний комітет України з питань технічного регулювання та споживчої політики,
Державна митна служба,
Державна екологічна інспекція,
Національне агентство з акредитації.
Джерело: Белінська С., Орлова Н., Мотузка Ю. Концептуальні засади гарантій безпечності харчових продуктів // Міжнародний науково-практичний журнал "Товари і ринки". — 2011, № 1(11). ISSN 1998-2666

Велика кількість органів виконавчої влади що здійснює державний контроль і нагляд на споживчому ринку, призводить до перетинання та дублювання їх функцій.

Відсутність чітких єдиних вимог до інформації (маркування) створює неабиякі труднощі при здійсненні державного нагляду, зокрема щодо ідентифікації продукції, а застарілі інструменти регулювання підривають експортні можливості України, знижують конкурентноспроможність її сільського господарства та харчової галузі в цілому. Більшість країн у світі не визнають українську систему регулювання безпечності харчових продуктів, оскільки вона все ще не відповідає вимогам СОТ.
Джерело: Маланчук Т.В. Державний контроль та нагляд за безпекою харчових продуктів // Правовий вісник Української академії банківської справи Науково-практичний журнал. — 2011, № 2 (5)

В Україні діють державні стандарти України (ДСТУ), міждержавні стандарти (ГОСТи) та технічні умови України (ТУУ). Основна кількість цих прийнятих в Україні стандартів — це нормативи на харчову продукцію. Великий обсяг харчових продуктів з використанням інноваційних технологій та оригінальних рецептур виготовляють за технічними умовами України (ТУУ), які порівняно з ДСТУ мають обмежену сферу застосування. Право власності на ТУУ належить суб'єктам господарювання. Більшість виготовленої продукції за ТУУ не відповідає законодавчо закріпленим вимогам до якісних показників продукції — через певний час, після внесення змін до законів та стандартів, власник вчасно не виправляє ТУУ, і, як результат, вони втрачають узгодженість з окремими чинними нормами та правилами. Трапляється так, що на один і той же вид товарів приймають крім стандартів ще й десятки чи сотні ТУУ (на ковбаси та ковбасні вироби розроблено близько 1000 ТУУ, на м'ясні консерви — 200, м'ясні напівфабрикати — понад 300, пельмені — 160, кав'яр лососевих риб — 50, на сири тверді — понад 350, кефіри, йогурти, масло вершкове та сметану — по 40-60, молоко — понад 120)
Джерело: Франко Е., Сапейко А. Продовольча безпека в Україні // Продовольча індустрія АПК. Науковий журнал. — № 3-4/2010

Останнє редагування:
  • Like
Реакції: Fur

Fur

Заблокирован
Місто
Днепр
Телефон
Redmi 3s
sm.art, 380 грамм картофеля в сутки, это вроде немного, и всяко лучше макарон, как у итальянцев. Но даже такой быстрый углевод не мешает им жить 90 лет, так что дело еще в экологии-климате, а они тянут за собой возможность походя сорвать мандаринку-хурму итп с дерева почти круглогодично, а не как у нас, вишню поесть 1 месяц летом и яблочки 1 месяц осенью. Отсюда и минералы-микроэлементы у них, и их дефицит у нас.
Плюс если это они грязный картофель подсчитали, на вес, то чистого там вообще грамм 200 остается на человека, что весьма и весьма скромно.

Місто
Херсон
Телефон
Samsung note 20.
всяко лучше макарон как у итальянцев.
К макаронам еще много овощей разных круглый год и рыбопродукты. И вино не забывайте. Очень много вина. Средиземноморская диета весьма полезна.

Місто
Львівська область
Телефон
о, приємно, що хтось читає ))
Fur, я не думаю, що картопля брудною рахувалася)

372 грами картоплі на добу - ніби нічого так, але що ж окрім неї? Хлібо-булочні вироби (макарони в т.ч.). Кагбе, нічого окрім вуглеводів на хавку..

Хімічний склад, г, і енергетична цінність, ккал, 100 г їстівної частини продуктів (Джерело: Шумило Г. І. Технологія приготування їжі: Навч. посіб. — К.: «Кондор». — 2008. — 506 с. ISBN 966-8251-06-7)
Картопля:
білки: 2,0
жири: 0,4
моно- і дисахариди (вуглеводи):1,3
крохаль(теж вуглевод. в чистому, необробленому температурно виді не засвоюється): 15,0
Енергетична цінність: 80

Хліб подовий з борошна ІІ сорту
білки: 8,6
жири: 1,3
моно- і дисахариди: 1,5
крохмаль: 43,8
Енергетична цінність: 233

Я не знаю, що не заваджає їм жити до 90 років, і не займати перше місце в Європі за серц-суд захвор.. Не знаю продовольчого кошика італійця.
Мясо містить незамінні амінокислоти (більш ніде їх немає). Окрім того, неякісне харчування, котре призводить до ожиріння і серцевосудинних хвороб це вуглеводи + жир (коли хавка лише вуглеводи + жир); особливо, коли харчуєшся не за графіком, і приймаєш ударні дози вуглеводів (кола, солодке, багато хліба). Загалом, укр.кухня є жирною. Якщо в італійця раціон інший - це є відповіддю на ваше запитання. Плюс у них оливкова олія ( Оливкова олія — цінний дієтичний продукт, завдяки високому вмісту мононенасичених жирних кислот і поліфенолів.)

Добавлено через 6 минут
ну і риба. це незаперечно

Добавлено через 25 минут
Для української кухні характерним є :
- Широке використання яєць (яйця - жирний продукт. Яйця курячі І категорії: білки:12,7; жири:11,5; моно- і дисахариди: 0,7; Енергетична цінність: 157)
- Широке вживання сала, Жир свинячий топлений
- Смакова різноманітність страв і продуктів в українській кухні досягається поєднанням різних видів теплової обробки, використанням різних жирів
- Складна теплова обробка продуктів для приготування других страв. Характерна подвійна обробка (відварити, потім протушити чи підсмажити, або трохи підсмажити, потім протушити).
- Значне вживання страв з борошна та круп

В XIX столітті в Україні дуже широко поширюється картопля, що використовується для приготування перших та других страв й гарнірів. Цей овоч став в Україні «другим хлібом»[Джерело: Циганенко В. О., Солових З. Х. Страви із фруктів та овочів. — К. : Техніка, 1990. — С. . — ISBN 5-335-00561-0.] і знайшов широке застосування — практично всі перші страви починають готуватися з картоплею, заміняючи нею традиційну городину - пастернак, ріпу.

Добавлено через 37 минут
sm.art, 380 грамм картофеля в сутки, это вроде немного, и всяко лучше макарон, как у итальянцев. Но даже такой быстрый углевод не мешает им жить 90 лет, так что дело еще в экологии-климате, а они тянут за собой возможность походя сорвать мандаринку-хурму итп с дерева почти круглогодично, а не как у нас, вишню поесть 1 месяц летом и яблочки 1 месяц осенью. Отсюда и минералы-микроэлементы у них, и их дефицит у нас.
Плюс если это они грязный картофель подсчитали, на вес, то чистого там вообще грамм 200 остается на человека, что весьма и весьма скромно.

можливо, 136кг у рік, але в реалі її зїдається протягом 8 місяців?
136: (8х30)=0,566кг в день

Останнє редагування:
Місто
смт Білий Колодязь
73% то не масло! Масло от 80 процентов.(
То, что больше 73% создает нагрузку на поджелудочную железу - обострение панкреатитов может вызывать. А у детей большая вероятность ацетонэмического синдрома, им вообще такой процент жира давать не нужно. Не всегда больший процент это хорошо.

Місто
Львівська область
Телефон
щодо жиру: Данія є першою країною в світі, яка встановила додаткові податки на жирну їжу з насиченими жирами. Таким чином уряд намагається боротись з серцево-судинними захворюваннями. Оподаткуванню підлягають усі продукти, жирність яких перевищує 2,3%. Новий податок становить майже 3 долара за кілограм насичених жирів в таких продуктах як сир, масло, м'ясо, молоко, чіпси і піца. Покупці схвалюють таке рішення, хоча і зазначають, що існує безліч інших способів змінити звички людей.

Fur

Заблокирован
Місто
Днепр
Телефон
Redmi 3s
sm.art, если тебя интересуют вопросы здоровья, зачем смотреть на других, или, тем более, на среднюю t по больнице. Питайся правильно да и все.
8 месяцев картошки в рационе не выдерживает критики - картошка, как и оливковое масло, как и рыба и даже клубника при желании, доступны украинцам круглогодично.

Місто
Львівська область
Телефон
Датська стаття про жири. З жирами не все так однозначно. http://videnskab.dk/krop-sundhed/smor-margarine-eller-planteolier-fedt-er-en-kompliceret-sag

«Если вы используете только насыщенный жир, есть много исследований, которые показывают, что это вызывает другие проблемы со здоровьем. Наши исследования показывают, что различные жиры повышают риск различных заболеваний, если вы едите слишком много из них. Поэтому неплохо стремиться получить разнообразную диету, где вы получаете смешанное, а не чрезмерное потребление жира », - говорит Ларс Хелггрен.
---------------------------------------------------
Раціон в якому разом споживають вуглеводи і жирну їжу - призводить до ожиріння. Це найшкідливіша дієта. Це не з цієї статті.

Добавлено через 3 минуты
sm.art, если тебя интересуют вопросы здоровья, зачем смотреть на других, или, тем более, на среднюю t по больнице. Питайся правильно да и все.
8 месяцев картошки в рационе не выдерживает критики - картошка, как и оливковое масло, как и рыба и даже клубника при желании, доступны украинцам круглогодично.

гаг) ну, ви даєте банальну пораду. Я це і сам знаю. (що я маю їсти)
а ось другу частину коментаря я не зрозумів. Я говорю про те, що українці їдять багато картоплі + мучних виробів і багато жиру. Це призводить до ожиріння, проблем з серцем і судинами + таке харчування свідчить про бідність.

Останнє редагування:
Місто
DE
Телефон
Samsung Note 10
Так макароны это ж медленные углеводы, не?

Паук

Пивовар
Команда форуму
Місто
Полтава
Телефон
(M) forever
возможность походя сорвать мандаринку-хурму итп с дерева почти круглогодично, а не как у нас, вишню поесть 1 месяц летом и яблочки 1 месяц осенью
"явасумоляю"
какие вишня-яблоко?
черешня-клубника-земляника, затем шелковица-вишня-слива-алыча-абрикоса, малина смородина (красная-белая-черная) крыжовник ежевика, всякие извращения типа йошты и прочих гибридов, персики (домашние в моих краях встречаются редко) нектарины, арбуз-дыня, яблоки-груши (начиная с июля и до морозов), виноград, всякие черники-брусники (не особо распостраненные у меня)
Это то, что первое пришло в голову. Начиная со средины мая и заканчивая морозами - всегда есть что сожрать свежего. Плюс всякие плоды (типа шиповника-калины-рябины-боярышника и кучи других), которые заготавливаются на зиму и могут помогать организму с витаминами...
Кроме того, что районе средиземноморья (как там тот климат называется) плодоносит с осени по весну, кроме хурмы-цитрусовых?

Місто
Львівська область
Телефон
хліб - полісемантичне поняття. "хліб" = "готоване зерно". хліб = вуглеводи.
макарони, хлібо-булочні вироби/борошняні вироби, вареники, галушки, млинці, солодка випічка (торти, печиво, пироги, короваї, калачі, завиванці), цукор, варення

Добавлено через 5 минут
цитата з тієї датської статті (про італійців):
«Мы знаем, что люди в странах, где особенно едят оливковое и рапсовое масло, имеют меньше сердечных заболеваний и живут дольше,» говорит Стин Стендер

Добавлено через 14 минут
-------------
для ясності: про хавку в Україні писав для:
1) вважав, що це корисна інфа (фахова), і хотів поділитися нею;
2) сумно мені від таких фактів.
3) хотів почитати коментарі у відповідь. Он, в ін гілках форуму (і в цій теж) - сиплять цікавою інфою. Таке ж чекав у відповідь. (і маю, зрештою. про доступність шовковиці, наприклад, "йошту"(?); про вживання в їжу бояришника (у нас це вдиковинку); про розрахунок кількості картоплі на людину; що в Дніпрі погано з екологією і тд)

Останнє редагування:
Місто
Киев
Телефон
Nokia 6230i
Так макароны это ж медленные углеводы, не?
Ну это разве что очень и очень специфические "из твердых сортов пшеницы" или как там в рекламе). И то - спорно. Чего им быть медленными?

Зверху